За безопасното използване на етеричните масла?

Не е необходимо да бъдете химик или да имате съответната специалност, за да знаете как да използвате етеричните масла ефективно. Ако познавате основните методи на приложение и спазвате елементарни мерки за безопасност, може да ги включите спокойно в ежедневието си.

Преди да използвате определено етерично масло, вземете предвид няколко неща:

– Разучете употребите и ползите от маслото
– Следвайте всички инструкции на етикета, а ако имате някакви притеснения, се допитайте до вашия консултант

Как да прилагате етерични масла?

Има три начина за използване на етерични масла:
1. Чрез миризмата – това е т.нар. „ароматно“ използване на етеричните масла. Това включва всеки метод на приложение, който ви помага да усетите аромата на маслото – в дифузер, нанасяне на капка върху ръцете и вдишване, капка като ароматен парфюм.
2. На кожата – „локалното” приложение на етеричните масла позволява на маслото да се абсорбира в кожата. Начин за използване на етеричните масла върху кожата са с масаж, нанасяне върху определени зони с втриване, като добавка към лосиони или блендове за мазане.
3. Пиене или „вътрешната“ употреба – това позволява маслото да се транспортира по цялото тяло.

Когато приемате едно масло вътрешно, се уверете, че то е напълно БЕЗОПАСНО. Как да приемате вътрешно? Добавете 1-2 капки към чаша вода, в капсула, капка под езика.

Кои са най-добрите етерични масла?
Най-добрите етерични масла са чисти и без примеси, точно каквито са маслата на doTERRA. Всяко масло е уникално, което улеснява намирането на естествено решение за специфични здравословни проблеми. Повечето етерични масла на doTERRA имат многобройни ползи и методи на приложение.

Мерки за безопасна употреба

Ето няколко съвета, които да следвате:
✔️ Когато използвате определено етеричното масло, избягвайте да прилагате върху чувствителни зони като носа, ушите, очите или наранена кожа. Избягвайте използването на „горещи масла“ върху лицето.
📛 Горещи масла са Cassia (Касия), Cinnamon (Канела), Clove (Карамфил), Oregano (Риган), Thyme (Мащерка), Lemongrass (Лимонова трева) и др. В този случай ВИНАГИ разреждайте с базово масло.
✔️Внимавайте с масла, които са фоточувствителни, т.е. реагират на UV светлина. Това може да стане причина за слънчево изгаряне на кожата ви. ☀️Такива са Bergamon (Бергамот), Grapefruit (Грейпфрут), Lemon (Лимон), Lime (Лайм), Purify, Wild Orange, както и блендовете Slim & Sassy®, Zendocrine®, AromaTouch®, Breathe®, Cheer®, Citrus Bliss®, Elevation®, Forgive®, InTune®, Motivate®, On Guard®. Избягвайте слънчева светлина поне 12 часа след прилагането им.
✔️ Внимавайте с някое масло, преди да използвате вътрешно. Първо проверете етикета – ако на него не е посочено, че е подходящо за вътрешен прием, попитайте вашия консултант! Масла, които НЕ ТРЯБВА да се поглъщат са Arborvitae, Blue Tansy, Cedarwood, Cypress, Douglas, Eucalyptus, Spikenard и Wintergreen.
✔️ Ако кожата ви е чувствителна – задължително разредете! В случай, че нанесете определено масло и кожата ви реагира, избършете с кърпа и добавете базово масло, за да разредите концентрацията.
✔️ Съхранявайте маслата на място, недостъпно за деца.

Маслата са здраве, но не са безобидни. Но когато ги познавате, ще разберете защо са толкова ценни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *