Топ 4 на маслата при главоболие

Главоболието засяга милиони хора по света, всеки ден, всеки час, а причините са безброй – стрес, умора, алергии, хормони, хранителни дефицити, ПМС, лоша стойка, ниска кръвна захар, нездравословно хранене, интензивни физически натоварвания,…И ако досега сте посягали само към аналгитиците, болкоуспокояващите и обичайните лекарства от аптеката, не забравяйте, че те водят до странични ефекти, като увреждане на бъбреците и черния дроб. Освен това те не винаги се справят с корена на проблема.
Тогава, защо да не помислите за естествен метод, каквито са етеричните масла. Защо са ефикасни? Етеричните масла помагат за лечение на главоболието, достигайки до корена на проблема, вместо да намалят временно болката.
Плюс това, когато използвате етерични масла за главоболие чрез дифузер, няма неприятни странични ефекти и сте в пълен контрол да определите дозата. За разлика от обезболяващите, маслата служат като по-ефективна и по-безопасна алтернатива, осигурявайки облекчение, подпомагат циркулацията и намаляват стреса. Освен това те носят и допълнителни ползи за здравето като засилват имунитета.

Главоболие

Ето кои са топ 4 на етеричните масла против главоболие, които препоръчва д-р Акс.
Мента
Лавандула
Евкалипт
Розмарин

1. Ментата има дълготраен охлаждащ ефект върху кожата, способност да инхибира мускулните контракции и стимулира притока на кръв в челото, когато се прилага локално. Нанесете 2-3 капки ментово масло с 2-3 капки базово масло на слепоочията и масажирайте. За да подобрите кръвообращението, да намалите болката и да облекчите напрежението, разредете две до три капки ментово масло с кокосово масло и втрийте в раменете, челото и гърба на шията.
2. Лавандулата се слави с разнообразни терапевтични и лечебни свойства. Той помага за релаксацията и облекчава напрежението и стреса. Маслото действа като успокоително, антидепресант, помага при тревожност. Освен това служи като ефективно лечение на неврологични състояния и разстройства.Според изследователите ароматната и локална употреба на лавандуловото масло засяга лимбичната система, тъй като основните съставки, линалоол и линалилацетат, бързо се абсорбират през кожата и свлияят на централната нервна система. Ползите от маслото от лавандула включват облекчаване на чувствата на безпокойство и нарушен сън, регулира нивата на серотонин. Проучване от 2012 г., публикувано в European Neurology, установи, че етеричното масло от лавандула е ефективни при мигрена.
3. Евкалипт действа като отхрачващо средство и помага за изчистване на тялото от токсини и вредни микроорганизми. Освен това отваря дихателните пътища и елиминира напрежението в синусите, което може да доведе до главоболие. И всичко това, като насърчава емоционалния баланс и повишава настроението.Клинично изпитване доказва, че вдишването на евкалиптово масло може да намали болката и кръвното налягане на човек. Разредете две до четири капки евкалиптово масло с базово и нанесете локално върху гърдите, гърба , шията, слепоочията и челото. Това елиминира назалното натрупване и изчиства дихателните пътища, като така се облекчава синусовото напрежение, което води до главоболие или мигрена.
4. Розмаринът открай време се използва в народната медицина за лечение на главоболие и лошо кръвоснабдяване поради стимулиращите, противовъзпалителните и аналгетичните му свойства. Има успокояващ ефект и подобрява личната бдителността. Розмариновото масло също намалява стреса, подпомага храносмилането и успокоява разстроеният стомах, още няколко причини, които могат да доведат до главоболие. Една капка масло от розмарин може да приемете вътрешно, като добавяте към чай, вода или сок, при пристъпи на главоболие или мигрена. Или смесете две капки масло от розмарин с две капки масло от мента и една чаена лъжичка кокосово масло и втрийте в слепоочията, челото и гърба на шията.

Наред с тези масла, може да се доверите като изпитани средства и на тамян, копайба, лайка.

Приложете с масаж на слепоочията и вижте, кое масло работи за вас. Всеки човек е различен и ако при едни действа едно масло, за друг е друго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *