Куркума – златна подправка и златно масло

Свързваме куркумата с индийската кухня и като част от подправката за къри. Но тя е много повече и затова неслучайно се нарича златната подправка. Като основна съставка в традиционната аюрведическа медицина в Индия, корените от куркума и етеричното масло от куркума имат дълга история, която вдъхновява използването им в днешно време.
Етеричното масло от куркума има два уникални химични компонента, тумерон и ar-тумерон и е полезна за подпомагане на естествените функции на имунната система.
Как да приемате Куркума:
• Приемайте вътрешно за да подпомогнете естествените функции на имунната система.
• При нужда използвайте Куркума като лечение за петна или маска за лице, за да намалите появата на недостатъци или за здравословно сияние.
• Опитайте се да използвате 1-2 капки в чай или вода за лек билков вкус.

Ето още от нейните безбройни ползи:
– Маслото от куркума подобрява липидния и въглехидратния метаболизъм и има силен детоксикиращ ефект.
– Подпомага нервната система и клетъчното здраве, подкрепя имунната система и имунния отговор.
– По отношение на нервната система маслото балансира емоциите и действа успокояващо, тонизира, подобрява фокуса и концентрация.
– Редица изследвания показват безценните ползи от куркумата при превенция и лечение на някои ракови заболявания. Според Cancer Research UK „Редица лабораторни изследвания върху раковите клетки показват, че куркуминът има противораков ефект, в състояние е да убие раковите клетки и да попречи на растежа на нови. Той има най-добър ефекти при рак на гърдата, рак на червата, рак на стомаха и ракови клетки на кожата. Изследване на животни от юли 2017 г. от изследователи от институт Baylor Scott & White установи, че куркуминът дори може да пробие химио-резистентност при панкреатичен дуктален аденокарцином (PDAC), агресивна форма на рак на панкреаса.“
– Масло от куркума може да забави или предотврати образуването на съсиреци. То разрежда кръвта, поради което е добре да се приема при проблеми или риск от тромбоза
– Куркумата помага при диабетни състояния, защото куркуминоидите понижават нивата на глюкозата.
– Помага за борба със затлъстяването, защото куркуминът спомага за намаляване на разпространението (растеж) на мастните клетки.
– Помага при възпалителните заболявания на червата, регулира холестерола.
– Маслото се използва и като средство за облекчаване на болка и възпаление в стави и мускули, при артритни и мускулни болки, схващания.
– Може да се използва при синдром на раздразненото черво и при възпалителни процеси в стомаха.
– Благодарение на мощното си противовъзпалително действие е в помощ на щитовидната жлеза- Изчиства, заглажда и връща блясъка на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *