Лимонена трева – маслото, на което не може да забравите аромата

Освен като вкусна цитрусова подправка в Югоизточна Азия, повечето от нас никога не биха възприели лимонената трева като мощно лечебно средство. Изненадващо е и приложението на етеричното масло от лимонена трева.
Първият път когато я помирисах си помислих, че е страхотен ароматизатор за стаята, но скоро след това останах запленена от безбройните му приложения!
Етеричното масло от лимонова трева се използва за облекчаване на мускулна болка, като репелент срещу насекоми, за намаляване на болката, при треска, стимулира матката и подпомага менструалния цикъл. Ако приемате маслото вътрешно, ще подпомогнете храносмилателната система. Известно е, че съединенията, съставляващи етерично масло от лимонена трева, имат противогъбични, инсектицидни, антисептични и противовъзпалителни свойства, което го прави идеално за бактерии и дрожди.
Етеричното масло от лимонена трева е източник на основни витамини като витамин А, В1, В2, В3, В5, В6, фолат и витамин С. Освен това осигурява основни минерали като магнезий, фосфор, манган, мед, калий, калций, цинк и желязо.


Ползи и употреби на етерично масло от лимонена трева
Има толкова много потенциални употреби и ползи от етерично масло от лимонена трева, така че ще спомена най-често срещаните:
🌱1. Естествен дезодорант и почистващ препарат
Използвайте масло от лимонова трева като естествен и безопасен освежител за въздух или дезодорант. Пуснете в дифузер и добавете други етерични масла, като масло от лавандула или чаено дърво, за да създадете собствен натурален аромат.
🌱2. Здраве за кожата
Една основна полза от етеричното масло от лимонена трева са неговите лечебни свойства за кожата. То е ефективно почистващо средство за всички типове кожа, а неговите антисептични и стипчиви свойства го правят идеално за свиване на порите. Маслото служи и като естествен тонер и да укрепва тъканите на кожата.
🌱3. При болка
Втрийте в косата, скалпа и тялото, за да облекчите главоболието или мускулната болка.
🌱4. Репелент
Поради високото съдържание на цитрал и гераниол, маслото от лимонова трева отблъсква комари и мравки. Този естествен репелант има мека миризма и може да се напръска директно върху кожата. Можете дори да използвате масло от лимонова трева, за да предпазите домашния си любимец от бълхи. Добавете пет капки масло във вода и създайте свой собствен спрей.
🌱5. Намалява стреса и тревожността
Лимонената трева е едно от най – добрите масла при тревожност. Успокояващият и лек мирис облекчава безпокойството и раздразнителността.
🌱6. Мускулен релаксант
Имате възпалени мускули или изпитвате спазми или мускулни болки? Втрийте разредено масло от лимонова трева върху си или направете вана за крака.
🌱7. Противогъбични способности
Лимоненото масло детоксикира храносмилателния тракт, черния дроб, бъбреците, пикочния мехур и панкреаса. Тъй като действа като естествен диуретик , консумацията на масло от лимонова трева ще ви помогне да изхвърлите вредните токсини от тялото си.
🌱8. Помощ при менструални спазми
Две капки в чая или чаща вода ще помогне при менструални спазми, при гадене и раздразнителност.
🌱9. Помощ за стомаха
Лимонената трева е известна от векове като лек срещу стомашен вирус, гастрит и язви. Една две капки облекчава болките и помага при диария.
🌱10. Без главоболие
Маслото от лимонена трева също често се препоръчва за облекчаване на главоболието или напрежението, които могат да причинят главоболие. Масажирайте разредено масло от лимонова трева върху слепоочията си и вдишайте релаксиращия аромат на лимона.
🌱11. Убиец на бактерии
Съдържанието на цитрал и лимонел в масло от лимонова трева може да убие или задуши растежа на бактерии и гъбички. Нанесете на нокътя, а за да подсилите ефекта добавете чаено дърво.
🌱12. При треска
Благодарение на своите охлаждащи свойства, маслото от лимонова трева е естествено средство за облекчаване на треската. 🌱13. Поддържа имунната система
Маслото от лимонова трева помага за засилване на имунната система, което се дължи на неговите антимикробни и терапевтични свойства. Изследванията in vitro също показаха, че маслото може да намали провъзпалителните цитокини в организма, което допринасят за заболяванията.
🌱14. Намалява възпалението
Изследванията in vitro показват, че маслото от лимонова трева има мощни противовъзпалителни способности, когато се използва вътрешно и външно. Това е огромно предимство, когато вземете предвид, че възпалението е в основата на повечето заболявания.
🌱15. Силен антиоксидант
Проучванията показват, че маслото от лимонова трева има мощна антиоксидантна активност със способността да се бори със свободните радикали, причиняващи болести.
🌱16. Понижава холестерола
Вътрешният прием на една- две капки масло от лимонена трева доказано помага за понижение на високия холестерол.
🌱17. Борба с грипа и настинките
Маслото от лимонова трева може да се бори с бактериите и може да помогне за борба с болести, пренасяни във въздуха като обикновена настинка, особено когато се дифузира. Ако телесната ви температура е по-висока, то може да има охлаждащ ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *