Как се правят чистите етерични масла?

Вече знаете, че етеричните масла се получават от растенията, но може би се питате: „Как точно?“. Важно е да се отбележи, че не всички етерични масла са създадени равни. Чистотата на едно масло може да се променя в зависимост от географското местоположение, методите на дестилация, времето и други фактори. За качеството на едно етерично масло значение има как се подбира растението, как се обгрижва, как се бере. След това идва и процеса на дестилация. Поради вниманието към детайла и прецизността, необходими при нея, понякога тя става по-малко процес и повече форма на изкуство. Дестилаторите трябва да бъдат изключително точни и да контролират методите на прибиране на реколтата, температурата, времето на дестилация, използвано количество налягане и т.н.

Как растението се превръща в етерично масло?

Точният процес за производство на етеричните масла варира в зависимост от какви растения идва маслото. Основната идея е те да преминат през специфичен процес на дестилация с помощта на специални машини, за да се отдели етеричното масло от определени негови части.  Реално етеричното масло се крие в различни части на растението, често в микроскопични количества. По време на процеса на дестилация машината ще отдели етеричното масло от определената част. Например, когато се правят цитрусови масла, те се отделят от кората на плода.

Цветовете на растението жасмин се използват за производството на мощно етерично масло с прекрасен аромат. След като цъфне, жасминът бързо губи летливите си ароматни съединения, така че е от решаващо значение те да са събрани в подходящия момент, за да се запази химичният им профил. Цветята трябва да се берат рано сутрин, преди пъпките да се отворят напълно, което ще доведе до загуба на важно химическо съдържание.

Вече знаете колко усилия са необходими за направата на едно етерично масло. А количеството, което излиза след процеса на дестилация определя и неговата цена.  Ще ви дам пример с направата на розовото масло, което скоро doTerra се надяваме да пуснат и на българския пазар. Цветовете започват да се берат по тъмно – от 5 ч сутринта до към 9-10 ч., защото след това слънцето напича и росата се изпарява от цветовете. Розите се прибират само ръчно. Технологията, която е в основата на производството на прочутото розово масло, е двойната дестилация. При традиционния дестилационен процес за зареждането на един казан са необходими 15 килограма розов цвят и 60 литра чиста вода. Процесът е трудоемък – 1 кг розово масло се получава от 3000 кг розов цвят, а 1 грам – от 1000 розови цвята. Това обяснява и високата му цена.

За сравнение средният добив лавандулово масло е обикновено между 6 до 10 кг от 550 кг. лавандула, което определя и неговата цена.

Ето защо когато купувате етерични масла, цената има значение. Често ще виждате био или органик производство и стойност, които са смешно малки. Но ако се зачетете в етикета ще разберете, че това „масло“ може да е 2-3-5% разтвор. Т.е това са капки на 10 мл. базово масло. Този тип масла не са опасни, но дали имат същите терапевтични свойства? Преценете сами!

А ако искате да имате истински, 100% масла, всяко от които е придобито от растение, отгледано в регион, в който е естественото му местообитание, опитайте doTerra.

Пишете ми, ако искате някое масло или бленд, с които да изпитате лично свойствата и разберете качеството J

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *