Масла за естествено балансиране на хормоните

Хормоните като естроген, тестостерон, адреналин и инсулин – са изключително важни химически вещества, които влияят на различни аспекти на здравето ни. Хормоните се секретират от различни жлези и органи, включително щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, хипофизата, яйчниците, тестисите и панкреаса. Цялата ендокринна система работи заедно, за да контролира нивото на хормоните, циркулиращи в тялото ни, и ако един или повече са дори леко дисбалансирани, може да последват здравословни проблеми.
Сред най-честите признаци и симптоми на хормонален дисбаланс са:
➡️Безплодие и нередовен цикъл
➡️Наддаване или загуба на тегло (което не се дължи на умишлените промени в диетата)
➡️Депресия и тревожност
➡️Умора
➡️Безсъние
➡️Ниско либидо
➡️Промени в апетита
➡️Храносмилателни проблеми
➡️Косопад и изтъняване на косата

Симптомите на хормоналния дисбаланс могат да варират драстично в зависимост от това какъв вид разстройство или заболяване причиняват. Например високият естроген може да е причина за ендометриоза и репродуктивни проблеми, докато симптомите на диабет често включват наддаване на тегло, промени в апетита, увреждане на нервите и проблеми със зрението.

Най-честите проблеми следствие хормонален дисбаланс са: ➡️Доминиране на естрогена: проблеми със съня, промени в теглото и апетита, по-висок стрес, забавен метаболизъм.
➡️Синдром на поликистозни яйчници: безплодие, наддаване на теглото, по-висок риск от диабет, акне, ненормален растеж на косата.
➡️Нисък естроген: ниско сексуално желание, репродуктивни проблеми, нередовен цикъл, промени в настроението.
➡️Хипотиреоидизъм : забавен метаболизъм, наддаване на тегло, умора, тревожност, раздразнителност, проблеми с храносмилането, нередовен цикъл.
➡️ Нисък тестостерон: еректилна дисфункция, загуба на мускулна маса, наддаване на тегло, умора, проблеми, свързани с настроението
➡️Хипертиреоидизъм и болест на Грейв: тревожност, изтъняване на косата, загуба на тегло, проблеми със съня, нередовен сърдечен ритъм.
➡️Диабет: наддаване на тегло, увреждане на нервите (невропатия), по-висок риск от загуба на зрение, умора, затруднено дишане, сухота в устата, кожни проблеми.
➡️Умора на надбъбречните жлези: мускулни болки и болки, тревожност и депресия, проблеми със съня, мозъчна мъгла, репродуктивни проблеми.

Рискови фактори и причини за хормонален дисбаланс са редица фактори, като диета, медицинска история, генетика, нива на стрес, хранителни алергии, проблеми с червата (синдром на пропускливи черва или липса на полезни пробиотични бактерии), наднормено тегло или затлъстяване, възпаление, недостатъчно сън и почивка.

Конвенционалните лечения за хормонален дисбаланс обикновено включват синтетични хормонални терапии, противозачатъчни таблетки, инжекции с инсулин, лекарства за щитовидна жлеза и други. За съжаление, за по-голямата част от хората тези видове синтетични лекарства водят до доживотна зависимост от тях, маскират симптомите, но не ги разрешават, което означава, че човек може да продължи да развива аномалии в други области на тялото, докато разстройството прогресира; водят до по-висок риск за сериозни странични ефекти като инсулт, остеопороза, тревожност, репродуктивни проблеми, рак и други.

Добрата новина е, че има начини да балансирате хормоните си по естествен начин, а един от тях са етеричните масла.

Сред най – добрите масла за това са:

Градински чай – маслото помага за балансиране на производството на естроген в организма, чийто високи нива водят до редица здравословни проблеми като безплодие, ПМС и ракови заболявания.
Мащерка – Маслото от мащерка подобрява производството на прогестерон, което помага за лечение или облекчаване на здравословни проблеми като безплодие, ПМС, менопауза, депресия, маточни фиброиди, косопад и безсъние. За да помогнете за балансирането на хормоните, добавете 2 капки масло от мащерка в топла водна баня или втрийте 2-3 капки с равни части кокосово масло на корема.
Лавандула – тя помага за емоционалния баланс, за лечение на тревожност, депресия, стрес. Маслото от лавандула е сред топ решенията при неспокоен сън, което ще спомогне и за балансиране на нивата на хормоните ви. Дифузирайте 5 капки масло от лавандула, добавете 5 капки в топла вана или нанесете 3 капки локално върху слепоочията, гърба, врата или китките.
Фенел – установено е, че проблемите със здравето на червата водят до автоимунни реакции, включително нарушения на щитовидната жлеза. Използвайте етерично масло от фенел, за да отпуснете тялото и да подобрите храносмилането, както и здравето на червата, да засилите метаболизма и да намалите възпалението. Можете да втриете 2 капки масло на корема или да добавите 1-2 капки към чаша топла вода или чай за вътрешен прием.
Сандалово дърво – етеричното масло от сандалово дърво може да се използва за повишаване на либидото, дейста за намаляване на стреса, насърчава релаксацията, повишаване умствената яснота и помага да се отпуснете. Вдишвайте сандаловото дърво директно от бутилката, дифузирайте или сложете 2-3 капки върху китките и стъпалата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *