Най-добрите етерични масла при настинка и грип

Hастинкатa е досадна. Тя пречи на ежедневието ни, прави ни апатични, чувстваме се отпуснати, без настроение, постоянно сме уморени… За да се справим с обикновената настинка, най-доброто лечение е да почиваме, да се хидратираме и да хапваме повече плодове и зеленчуци, силни бульони и супи…

Обикновено настинката идва от вирус. За разлика от бактериалните инфекции, вирусите не могат да бъдат лекувани с антибиотици, тъй като проникват в нашите клетки, растат и се размножават. Имунната система на тялото може да се пребори с някои вируси, преди те да причинят заболяване, но понякога се налага да й помогнем.

Много от съвременните лекарства са просто синтетични версии на най-старото лекарство в природата – етерични масла. Със силата на растенията под формата на етерични масла можем да помогнем за укрепването на имунната си система по време на вирусна атака и / или да съкратим продължителността и тежестта на обикновената настинка или грип.

Ето с кои масла да си помогнем при запушен нос …

ЕВКАЛИПТ
Евкалиптовото масло е много ефективно средство за облекчаване на запушването и гръдна кашлица. То помага за облекчаване на хремата и може безопасно да се бори с вируси и респираторни проблеми като бронхит.

МАЩЕРКА
Мащерката се използва често от египтяните и древните гърци, за да помогне в борбата срещу инфекциозните заболявания. Маслото от мащерка има спазмолитични свойства и е доказано, че е ефективно при намаляване на кашлицата и на продължителността на инфекции на дихателните пътища.

ДЪГЛАСКА ЕЛА
Отличаващо се със способността си да подпомага дихателната система, това масло е ефективно с антибактериалното си действие срещу дихателните пътища и е установено, че оказва антиоксидантно действие в организма.

При възпалено гърло …

ЧАЕНО ДЪРВО
Oтдавна е доказано, че това масло има антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. Чаеното дърво помага при кашлица, бронхиална конгестия (оток на дихателните пътища) и болки в гърлото. Проучванията показват, че етеричното масло може да стопира грипния вирус. Дифузирайки го, то е естествен дезинфектант и убива микробите по повърхности и във въздуха.

РОЗМАРИН
Установено е, че етеричното масло от розмарин има аналгетично (блокиращо болката) и противовъзпалително действие. Като затоплящо масло розмаринът е добър за облекчаване на болката, при възпалено гърло и всякакви симптоми, дължащи се на възпаление.

ЛИМОН
Етеричното масло от лимон е противогъбично, антиоксидиращо и помага при ринит. Естествен дезинфектант, лимоновото масло е идеално за борба с вируси, както и за намаляване на най-често срещаните симптоми на настинка и грип.

За кашлица …

КАРДАМОН
Кардамоновото етерично масло е мощно спазмолитично, деконгестантно и отхрачващо средство, което помага на дихателната система за облекчаване на симптомите на кашлица. Освен това има противовъзпалителни свойства, което подпомага намаляването на мускулните болки и схващания.

РИГАН
Риганът произлиза от ботаническото семейство на ментата и е доказано, че има противогъбични свойства. Той служи като отхрачващо средство; спомага за изхвърлянето на слузта от организма. Той има релаксиращ ефект и да служи като успокоително за мускулите, които свивайки се водят до главоболие.

БОСИЛЕК
Етеричното масло от босилек се е използвало от древни времена при респираторни проблеми и е доказано, че има антибактериални свойства, които силно инхибират устойчиви на лекарства бактерии. Маслото от босилек има и мощни спазмолитични свойства, помага за намаляване на симптомите на кашлица.

При гадене …

МЕНТА
От векове ментата се използва за подпомагане на храносмилателните затруднения и освежаване на дъха. Маслото от мента дори е доказано, че намалява гаденето при пациенти с рак по време на химиотерапия.

ДЖИНДЖИФИЛ
Джинджифилът е известен със своята подкрепа на храносмилателната система, може да намали гаденето, треската и повръщането.

При възпаление …

КОПАЙБА
Копайба е цъфтящо растение, а маслото от е просто парата, дестилирана от смолата му. Доказано е, че етеричното масло от копайба повишава антиоксидативните свойства в организма, намалявайки възпалението.

РИМСКА ЛАЙКА
Известна със своите успокояващи и релаксиращи свойства, римската лайка може да блокира сигнализиращия химикал, участващ в възпалението.

ТАМЯН
От векове той се смята за свято масло на Изток и се изучава като противораково лекарство. Тамянът не само може да намали възпалението, причинено от вируси на настинка и грип, но доказано противодейства и на ракови клетки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *