Артрит и как да си помогнем с етерични масла

Когато става дума за артрит, обикновено си представяме възрастен човек с болки в ставите. Истината е, че това често срещано заболяване засяга милиони хора, а напоследък се развива и сред все по – млади хора – между 25 и 50 години, като близо 50% от тях стигат до трайни увреждания.
Въпреки че думата артрит всъщност означава възпаление на ставите, тя е доста широко използвана в света на общественото здраве, за да опише повече от 100 ревматични заболявания и състояния, които засягат ставите и тъканите, които обграждат ставата и други съединителни тъкани.
Такива са например остеоартритът, ревматоидният артрит, подагра, Болест на Бехтерев и други.
Остеоартритът възниква, когато хрущялът между ставите се износва, причинявайки възпаление и болка, и обикновено се появява в ставите, които най-често използваме – коленете, ханша, гръбнака и ръцете.
Ревматоидният артрит възниква следствие на автоимунна дисфункция, при която белите кръвни клетки унищожават хрущяла. Изследванията сочат, че той може да е свързан с хранителни алергии, бактериални инфекции, стрес или излишна киселина в организма.
Моделът, тежестта и местоположението на симптомите могат да варират – обикновено ревматичните състояния се характеризират с болка и скованост в и около една или повече стави. Симптомите могат да се развият постепенно или внезапно, а понякога заболяването може да прогресира бързо и да доведе до трайни или необратими увреждания.
Симптомите на артрит включват възпаление на ставите на ръцете и краката, поява на ставен оток и болка, скованост – особено сутрин.
Какви мерки да вземем при симптоми на артрит? ✅Поддържайте здравословно тегло
✅ Включете в диетата си храни, богати на Омега-3
✅ Консумирайте храни с високо съдържание на сяра (тя съдържа форма на метилсулфонилметан (MSM), която намалява възпалението на ставите и спомага за възстановяването на тъканите). Източниците включват лук, чесън, аспержи и зеле.
✅Костен бульон – това е един от най-добрите природни източници на колаген, който съдържа аминокиселините пролин и глицин, които помагат за възстановяване на съединителната тъкан.
✅ Включете храни, богати на антиоксиданти – цветните плодове и зеленчуци (листни зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци, горски плодове, пъпеш, папая, авокадо и ананас).
✅ Консумирайте храни с високо съдържание на фибри – зеленчуци, плодове, зърнени храни, боб, ядки, семена. ✅Движете се повече.
✅Приемайте протеолитични ензими.

✅ Включете етерични масла

Етеричните масла и техните компоненти бързо се абсорбират през кожата и по този начин се превръщат в естествено, противовъзпалително средство. U.S. National Library of Medicine публикува доклад, в който се разглежда локалното приложение на мехлем, съдържащ етерични масла, които намаляват тежестта на артрита. Освен това се постигат и промени и свързани със заболяването имунологични и биохимични медиатори на възпалението.


Ето петте най-полезни етерични масла при артрит:
➡️1. Джинджифил
Етеричното масло от джинджифил съдържа химикали с обезболяващо и противовъзпалително действие върху тялото. Доказано е, че помага тъй като действа върху ванилоидните рецептори, които са разположени върху сетивни нервни окончания.
➡️2. Куркума
Най-активната съставка в куркумата – куркуминът е известен като чудесно противовъзпалително средство и е доказано средство за справяне с ревматоидния артрит.
➡️3. Тамян
Маслото от тамян намалява нивата на възпаление, което го прави естествен вариант за лечение на състояния, свързани с болка, засягащи мускулите, ставите и сухожилията.
➡️4. Смирна
Маслото от смирна също имаше противовъзпалителни свойства и често се използва в комбинация с друго за лечение на артрит. Изследване, публикувано в Scientific Reports, показва, че комбинацията на тамян и смирна са изключително ефективни при лечението на възпалителни заболявания.
➡️5. Портокал
Цитрусовите аромати ви карат да се чувствате по-свежи, а силните противовъзпалителни свойства на портокаловото масло са изследвани по отношение на техните ефекти за подпомагане на борбата с болката. Изследване от 2009 г., публикувано в European Journal of Medical Research, изследва антиоксидантния потенциал на различните етерични масла, констатирайки, че портокалът е най-високоефективният от изследваните, което от своя страна го прави чудесно етерично масло за лечение на артрит.
Опитайте да разредите няколко капки етерично масло от портокал с 1 чаена лъжичка масло от авокадо или бадем и след това го разтрийте върху тази част, където имате артритни болки. ➡️6. Евкалипт
Получено от листата на евкалиптовото дърво, това масло помага за намаляване на възпалението, подуването и болката. Повечето изследователи препоръчват или вдишване на евкалиптовото масло, или добавяне на няколко капки от него в топлата баня.
➡️7. Лавандула
Вдишано, нанесено директно или добавено към топла вана, лавандуловото масло помага за намаляване на болката, тревожността и депресията.
➡️8. Куркума
Широко използвано като подправка, маслото от куркума е изцяло натурален антисептик и антимикробно средство със силни противовъзпалителни свойства.
➡️9. Босилек
Етеричното масло от босилек съдържа редица терапевтични съединения, като 1,8-цинеолът, който има противовъзпалителни ефекти.
➡️10. Лайка
Маслото от лайка има множество ползи за кожата, здравето и косата. Също така е полезно за облекчаване на болката.
➡️11. Копайба
Маслото от копайба е едно от най-мощните противовъзпалителни етерични масла в света. Няколко проучвания изследват ефекта на копайбата и неговите натурални съединения за облекчаване на болката, заздравяване на рани, подобряване на състоянието на кожата, защита на нервната система и борба с рака и туморите.
Употреба
Етеричните масла за облекчаване на артрита могат да се използват по различни начини:– чрез дифузиране;- добавете в топлата вана;- разредете с базово масло и масажирайте в областта на възпалението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *