Етерични масла за облекчаване на есенциален тремор

Този пост беше провокиран от един клип в YouTube, на който попаднах и е поредното доказателство за силата на етеричните масла на doTerra. Клипът е с жена, със силно треперещи ръце, която буквално за минути след намазван с масло от Копайба спира да трепери (може да видите тук ).

Замислих се за това тежко неврологично състояние – тремор или треперене, неволеви мускулни свивания и отпускания. Той може да порази не само ръцете, но и краката, главата, лицето, гласните струни. У някои хора треморът е симптом за друго неврологично заболяване, но се среща и при иначе здрави хора.

Треморите могат да се проявят във всяка възраст, но са най-характерни за средната и старческата възраст. В медицината се различават няколко вида, всеки от които се проявява с различна сила и състояние (на покой или движение). Причините за появата му са много – от нарушения в части от главния мозък и гръбначния стълб, които контролират мускулите по тялото, през неврологичните заболявания до употребата на лекарствени и упойващи вещества, отравяне, стрес, хипертироидизъм, дисфункция на черния дроб, недоспиване, липса на витамини и минерали.
Есенциалният тремор (ЕТ) е най-често срещаното двигателно нарушение. Пациентите с ЕТ обикновено имат неконтролируемо треперене в ръцете, главата, гласа или други части на тялото. Той обикновено е най-изразен при изнасяне на ръцете напред пред тялото, при изпълнение на фини дейности, като носене на чаша, използване на лъжица или писане.
Треморът обикновено спира, когато ръцете са в пълен покой, а стресът и емоционалното напрежение влошават състоянието временно. Като цяло треморите могат да се повлияят до известна степен от правилното лечение на коректно поставена диагноза на причинителя на треперенето и следването на определен режим. Наред с това и третирането с етерични масла също може да помогне за лечение на симптоми на есенциалния тремор. Доказано е, че ефектът при тях настъпва както чрез дифузиране, така и с локално нанасяне и с вътрешна употреба.

Кои са маслата, които помагат за овладяване на симптомите на есенциалния тремор?
– Тамян – обикновено той се използва за облекчаване на нервната система и при депресия. Тамянът действа като стимулатор на нервната система и може да помогне за успокояване при силно напрежение.
Ветивер – подобно на маслото от Тамян, и Ветивер действа като стимулант, помага за успокояване на нервните симптоми, при които обикновено тръгват треморите.
Копайба е уникално етерично масло, изключително подходящо за ежедневна грижа за нашето тяло. Помага за намаляване на възпалителните процеси в тялото, при тремор, физически дискомфорта, болка и др. При вътрешен прием може да подпомогне функцията на дихателната, нервната и имунната система.
Хелихризум – маслото помага за понижение на нивото на възпаление в мозъка и може да повлияе за облекчаване на някои от симптомите. – Канела, която обикновено се използва за лечение на диабет и за подпомагане на хора с диабетна симптоматика, също се препоръчва при хора с ЕМ.
– Масла като кедър и сандалово дърво са с високо съдържание на сесквитерпен, които преминават мозъчната кръвна бариера. Те пренасят повече кислород в цялото тяло и облекчават неврологичните симптоми.
Паралелно с други лечения, етеричните масла могат значително да подобрят симптомите на болните и да внесат комфорт и облекчение в живота на пациентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *