Псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване, причинено от генетични фактори. Симптомите включват червени, люспести петна по кожата, най-често по лактите, коленете, скалпа, гърба, лицето, дланите и стъпалата на тялото. Псориазисът може да се прояви в различни форми и да бъде доста тежък. Хората, страдащи от псориазис, са изложени на риск от псориатичен артрит, лимфоми, сърдечно-съдови заболявания, болест на Крон и депресия.

Тъй като няма известен лек за псориазиса, засегнатите успяват да облекчат симптомите с различни лекарства и кремове. Често обаче те са доста скъпи и пълни с химии.

За щастие, има етерични масла за псориазис, които могат да се използват за облекчаване на симптомите, а като натурален продукт, са безопасни за дългосрочно ползване. В своята книга Quick Reference Guide for Using Essential Oils, Кони и Алън Хигли препоръчват няколко етерични масла. Всяко от тях може да се използва в дифузер, за да помогне при депресия и стрес, предизвикани от състоянието, локално, като мехлем или в рецепта за крем.

Ето кои са топ 10 на най – добрите масла за псориазис:
Хеликризум
– Мащерка
– Бергамот
– Кедрово дърво
– Лавандула
– Чаено дърво
– Пачули
– Римска лайка
– Хвойна
– Розмарин
Всяко масло се отличава с различни свойства, има своя уникална структура и възможности за облекчаване на специфичен проблем.

И няколко рецепти, които може да са ви от полза.

Мехлем от чаено дърво

Намажете засегнатата област с малко кокосово или друго базово масло. Капнете една до две капки масло от чаено дърво и втрийте.

Бленд при псориазис

В стъклено бутилка от 10 мл смесете 5 капки Хелихризум и 10 капки Кедрово дърво. Долейте с масло от жожоба и нанасяйте 2-3 пъти дневно върху засегнатата зона. Не използвайте около очите, клепачите, устата или носа!

Крем при псориазис

Смесете 10 капки от любимото си етерично масло за псориазис към 2 чаени лъжички кокосово масло.Съхранявайте на хладно и сухо място. Използвайте като ежедневен крем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *