Как да си помогнем при главоболие и мигрена

Смята се, че повече от половината от възрастното население в световен мащаб страда от главоболие, като най-често срещаният тип е тензионно главоболие (главоболие с напрежение).

Въпреки че има редица лекарства с рецепта и без рецепта, голяма част от тях могат да причинят странични ефекти. Ако страдате често от главоболие, но не искате да пиете лекарства, може да потърси естествени начини за облекчение с етерични масла.

Има редица изследвания, които доказват силата и ефективността на етеричните масла в битката с главоболието. Ето кои са най – ефиксните от тях.

 1. Лавандулово масло
  Лавандулата помага за по – лесното заспиване, намалява стреса и напрежението. Тя е ефикасно средство при тревожността или депресията .
  Вдишването на етерично масло от лавандула е безопасно и ефективно сресдтво за облекчаване на мигренозното главоболие.
 2. Розмарин
  Маслото от розмарин традиционно се използва за лечение на главоболие и подобряване на кръвообращението, отличава се с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Проучване от 2013 г. показва, че розмариновото масло спомага за намаляване на болката и безсънието.
 3. Мента
  Ако трябва да имате само едно масло за главоболие, това трябва да е мента. Тя е изключително стимулираща и може да облекчи болката от напрежение, когато се прилага върху слепоочията и челото. Активната съставка в ментовото масло е ментолът, който, според е ефективен при лечение на мигрена.
 4. Лайка
  Хората традиционно пият чай от лайка, за да се отпуснат и спят по – еско. Според редица изследвания, маслото от лайка може да подобри някои от симптомите на тревожност и депресия.
 5. Евкалипт
  Евкалиптът традиционно се използва за изчистване на синусите и намаляване на възпалението. Хората, които изпитват главоболие поради запушени синуси, могат да облекчат състоянието, вдишвайки от маслото. То помага и за понижаване на кръвното налягане при вдишване.
 6. Тамян
  Едно от най – ефективните масла, тамянът е топ масло за седиране на психиката и помага при депресивни състояния, както и след тежки емоционални състояния. То облекчава болката, балансира физиологичните процеси в тялото и предразполага към релаксация.
 7. Deep Blue
  Тази патентована смес от масла на doTerra е пръв помощник не само при мускулни и ставни болки, при шипове или натъртвания, но и при главоболие.

  !!!При много силно главоболие, нанасяйте едно след друго тамян, дийп блу, копайба, мента.

Как да ги използваме
Разредете с базово масло и масажирайте слепоочията или челото.
Сложете няколко капки в инхалер или на китките и вдишайте.
Направете компрес, като накиснете кърпа в студена вода с няколко капки етерично масло. Компресът може да се приложи върху челото или шията.
Добавянето на няколко капки етерично масло в гореща вана може да бъде релаксиращ начин за лечение на главоболие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *