Поликистозни яйчници и силата на етеричните масла

Синдромът на поликистозните яйчници е хормонално нарушение, което се среща често при жени в репродуктивна възраст. Обикновено той се характеризира с рядко или продължителна менструация или високи нива на мъжкия хормон андроген. При синдром на поликистозните яйчниците се наблюдава нарушение в произвежданите от яйчника хормони, което при преглед с ехограф има характерен образ – множество малки кистички (фоликули).

Точната причина не е известна, но ранната диагностика и лечение са важни, за да се намали риска от дългосрочни усложнения.

Ето кои са признаците и симптомите на едно от най-честите ендокринни разстройства:
Менструални аномалии– те варират от олигоменорея до аменорея, като причината е нарушената функция на яйчниците, поради което не може да се отдели яйцеклетка всеки месец.
Хиперандрогенемия – повишаване на нивото на андрогените – тестостерон, андростендион, дехидроепиандростерон сулфат.
Стерилитет – неспособност за забременяване в продължение на 6-12 месеца.
Проблемна бременност, която често завършва с неизносване на плода.
Прекомерно окосмяване по лице, корема, гърба, между гърдите.
Падане на косата.
Акне и себорея.
• Наднормено или поднормено тегло.

Както виждате поликистозните яйчници могат да се отразят на здравето на една жена в най-различни форми, а ароматерапията е един начините, с които да се повлияе на всички тези симптоми.
Чистите и качествени етерични масла са мощен инструмент за справяне с повечето от тях. Те стимулират обонятелната система, а когато лимбичната система на мозъка усеща аромата им, той отделя химикали, които помагат за възстановяване на хормоналния баланс.Изследванията показват, че някои масла подобряват чувствителността към инсулин, докато други могат да облекчат студените и топли вълни, да повлияят на ендокринната система или да помогнат в грижата за кожата. А едно от най-положителните качества на маслата е, че за разлика от много лекарства, те могат да повлияят на здравето, без да причиняват отрицателни странични ефекти в много случаи.
Ето кои са най-добрите масла за справяне със симптома на поликистозните яйчници.

Салвия – това масло помага за подобряване на дисбаланса на естрогена, има успокояващи свойства, помага за регулация на цикъла и при хормонален дисбаланс.

Мащерка – проучванията показват, че етеричното масло от мащерка съдържа прогестерон на растителна основа, който може да помогне за повишаване на теглото, промени в настроението и горещи вълни. То е подходящо при жени с нередовна овулация

  • Сандалово дърво – то помага за баланс на нивата на тестостерон при жени и мъже, подобрява либидото и е чудесно за акнеична кожа.
  • Здравец – маслото от здравец стимулира надбъбречната кора на мозъка, което може да помогне за балансиране на хормоните. Проучванията показват също, че то е естествен антидепресант и помага за намаляване на безпокойството. Това е сред най – добрите масла при нередовен цикъл и при проблеми с яйчниците.
  • Лавандула – това широкоспектърно масло се слави с невероятния си аромат. То е известно с това, че помага за облекачване на стреса, както и симптомите на ПМС, помага за намаляване на болката и спазмите, следствие на цикъла.
  • Иланг Иланг – едно от най-старите приложения на иланг иланг е като антидепресант. То помага за балансиране на кортизола и за намаляване на стреса, както и за насърчаване на емоционалния баланс. Като допълнителен бонус, жените, то помага за плодовитостта и стимулира растежа на косата.
  • Канела – кой не обича миризмата на канела? Добри новини! Маслото от канела може да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност (поддържа баланса на кръвната захар) и дори да отслабнете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *