7 масла, които ще помогнат да се избавите от стреса

Стресирани. Объркани. Депресирани. Познати ли са ви тези чувства? И може ли да се свържете с някоя от тези думи? Ако не е точно сега, със сигурност сте били в някое от тези състояния в даден момент. Независимо дали става въпрос за взаимоотношенията, кариерата или в отглеждането на децата, всичко това са част от онези малки ежедневни дейности, които водят до стрес и тревожни чувства.

Все пак определена доза е от полза, защото ни кара да се усъвършенстваме, да се самоанализираме, да търсим методи за постигане на целите си.
Но когато става въпрос са твърде голям стрес, това може да окаже вредно въздействие върху здравето и благополучието ни. Стресът задейства определени хормоните, сигнализирайки на тялото, че сме в опасност. Това стартира реакция на самозащита или свръхенергия, засилва притока на кръв към нашите крайници, за да можем да останем на повърхността. Но докато краткосрочният стрес може да даде полезен прилив на енергия, дългосрочният предизвиква претоварване на хормоните на стреса в нашата система. Това от своя страна може да понижи имунитета ни, да доведе до тревожност и панически атаки, да доведе до проблеми със съня, с храносмилането, да увеличи риска от сърдечни заболявания и много други. Тялото ни просто не е създадено да се справя с продължителни периоди на стрес, което означава, че трябва да му помогнем, за да намери спокойствието – онова липсващото парче от пъзела, който гради вашето здраве и уелнес.
Всеки човек сам намира своите начини за здравословно справяне със стреса – за едни това е медитация, за други йога, трети спортуват…Но един много МОЩЕН и ПРИРОДЕН начин да помогнете на тялото да намери спокойствието е ароматерапията.

Защо ароматерапия?
Нашето обоняние има силен ефект върху лимбичната система, която контролира стресовата реакция на тялото ни, както и предизвиква определени спомени. Когато ухае на нещо приятно (или неприятно) мозъкът ни реагира почти мигновено, потенциално променяйки неща като сърдечна честота, кръвно налягане, скорост на дишане, спомени, хормони и настроение. Етеричните масла са чудесен начин да се възползваме от силната връзка между обонянието и лимбичната ни система.
Така че, нека да поговорим кои са най – добрите етерични масла, които да ви помогнат да преминете от стрес към състояние на дзен:

Лавандула
Чистата и висококачествена лавандула предлага естерите, които предизвикват успокояващите и релаксиращи ефекти на маслата. Той е чудесен първи избор за успокояване на кожни раздразнения, намаляване на чувствата на стрес и тревожност, успокояване на нервната система и облекчава главоболие и безсъние. Комбинира се добре с повечето други етерични масла, така че сложете няколко капки към дифузер и почувствайте как тялото и ума ви се отпускат, докато вдишвате успокояващия флорален аромат. Лавандулата може да се добави и към масажни масла или лосиони за тяло, за да облекчи мускулното напрежение, причинено от стрес. Или просто добавете капка към любимо бижу или шал.

Бергамот

Уникално цитрусово масло, Бергамот има успокояващ аромат, но също така ще ви ободри. Маслото помага и при кожни проблеми, както и подпомага храносмилателната система. Може да го добавите към ванатам да вдишвате или да дифизурате. Освен това се комбинира добре с други успокояващи етерични масла като лавандула и YlangYlang.

Римска лайка
Благодарение на своите мощни успокояващи кожата ползи и способността й да отпуска тялото, римската лайка може да осигури успокояващо облекчение с нежно докосване. Добавете капка римска лайка към крема за или комбинирайте няколко капки с лавандула в дифузер или ролон бутилка за нежен масаж.

Иланг-иланг
Той успокоява и повдига настроението. Това е чудесно масло за дни, когато се чувствате стресирани или се нуждаете от нещо позитивно. Иланг – иланг се води афродизиак, но има и балансиращ ефект върху кожата и има много дълбок успокояващ ефект върху нервната система. Това флорално масло е чудесно за създаване на релаксираща атмосфера при дифузия и може да бъде успокояващо допълнение към масажните смеси.

Салвия
То е най-добрият приятел на жените по време на месечен цикъл – просто масажирайте на корема с малко базово масло и ще усетите мигновено спокойствие. Освен това салвията е идеално за масаж, за да си помогнете за облекчаване на мускулното напрежение, когато се чувствате стресирани. Или разредете няколко капки в роло-он бутилка и мажете пулсовите точки, когато напрежението е високо.

Тамян
Известно със своя пикантен, дървесен аромат, това масло има невероятен успокояващ ефекти. Освен че помага на тялото ви да се отпусне и да намери своя Дзен, тамянът поддържа имунната система и засилва кръвообращението. Добавете няколко капки към дифузер или масажирайте на стъпалата си, за да помогнете за балансиране на настроението ви.

Петитгрейн
Подобно на тамяна, и това масло има силни седативни свойства, които помагат в моментите на паника или гняв, а също и да се радвате на спокоен сън. За по-дълбок релакс, опитайте да го комбинирате с други релаксиращи масла като Лавандула и Бергамот.

Наред със здравословното хранене, редовните упражнения, правилно дишане и добрия сън, използването на висококачествени етерични масла може да ви помогне да се борите със стреса, да останете спокойни и в баланс. Вдишването или дифузиране на етерични масла е най-бързият начин за облекчаване на напрежението, тъй като те незабавно навлизат в мозъка и предизвикват спокойствието, което телата ви жадуват. И така, кое масло е подходящо за вас? Това зависи от вашето тяло! Следвайте обонянието си, изберете най-приятните аромати и изпробвайте комбинации от масла по-горе, за да създадете своя собствена анти – стрес смес За един по – хубав Дзен ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *