12 ползи на маслото от Бергамот

Ако търсите масло, което да дава увереност и подобрява настроението, да помага при депресия и да облекчава стреса и тревожността, то това безспорно е маслото от бергамот (Bergamot).
В традиционната китайска медицина бергамотът се използва за подпомагане на притока на енергия, така че храносмилателната система да може да работи правилно, а също така се използва за предотвратяване на растежа на бактерии, облекчаване на мускулната болка и за здравето на кожата.

То се отличава със сладък, но пикантен, цитрусов аромат и е известно и със своите антибактериални, антиинфекциозни, противовъзпалителни и спазмолитични свойства.

Вижте за какво поможе да използвате маслото от Бергамот и как да го използвате

Помага за облекчаване на депресията
Има много признаци на депресия , включително умора, тъжно настроение, ниско либидо, липса на апетит, чувство на безпомощност и незаинтересованост от обикновени дейности. Всеки човек изживява това състояние по различен начин. Добрата новина е, че има естествени лекарства за депресия, които са ефективни и стигат до първопричината за проблема. Бергамот е известен със способността си да насърчава жизнерадостта, дава усещане за свежест и повишава енергията като подобрява циркулацията на кръвта.

При депресия и промени в настроението, втрийте 1-2 капки на ръцете си и вдишвайте бавно аромата. Можете също да опитате да втриете 2–3 капки бергамот върху стомаха, тила или стъпалата, или да дифузирате 5 капки.

Помага за понижаване на кръвното налягане
Бергамотовото масло помага за поддържането на метаболитните нива, като стимулира хормоналните секрети, храносмилателните сокове, жлъчката и инсулина. Маслото стимулира храносмилателната система и позволява правилното усвояване на хранителните вещества. Изследване от 2006 г., включващо 52 пациенти с хипертония, показва, че маслото от бергамот, в комбинация с лавандула и иланг иланг, може да се използва за намаляване на психологичните реакции на стрес, нивата на кортизол в серума и нивата на кръвното налягане.

За да намалите кръвното налягане и пулса, дифузирайте 5 капки бергамот у дома или на работа или нанесете 2–3 капки локално върху слепоочията и корема.

Предотвратява и се бори с инфекции
Бергамотовото масло помага да се спре растежа на бактерии и гъбички като Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus и Staphylococcus aureus.

Проучванията показват също, че то се справя успешно при локалното лечение на инфекции с кандида. В допълнение към това лабораторните изследвания показват, че компонентите на бергамот, най-вече линалол, са ефективни срещу често срещаните хранителни патогени.
За да се възползвате от това невероятно предимство, дифузирайте 5 капки бергамот или нанесете 2-3 капки локално върху гърлото, корема и стъпалата.

Облекчава стреса и безпокойството
Бергамотовото масло е релаксант – намалява нервното напрежение и действа като облекчаващо стреса естествено средство за тревожност. Дифузирайте по 5 капки, вдишвайте маслото директно от бутилката или нанесете 2-3 капки локално върху слепоочията и тила. Можете също да направите бленд от бергамот, лавандула, тамян и смирна.

Облекчава болката
Бергамотовото масло е чудесен начин за намаляване на симптомите на навяхвания, мускулни болки и главоболие. Просто разтрийте пет капки масло от бергамот върху възпалени мускули или място, където усещате напрежение. За да покриете по-голяма повърхност, комбинирайте с базово масло като кокосово масло.

Укрепва здравето на кожата
Бергамотовото масло има успокояващи, антисептични, антибактериални и противовъзпалителни свойства, което го прави подходящо за здравето на кожата когато се прилага локално. То може да се използва за премахване на белези и петна по кожата, тонизира кожата и успокоява кожни раздразнения.
За да подпомогнете заздравяването на кожата, сложете пет капки масло върху памучна топка или тампон и го разтрийте върху засегнатата зона. Можете също така да добавите 10 капки към топлата вана.

Помага на храносмилането
В традиционната китайска медицина бергамотовите кори и целите плодове са били използвани за лечение на лошо храносмилане. Известно е, че маслото от Бергамот стимулира храносмилателните сокове и има успокояващи свойства, а изследвания дори предполагат, че то може да бъде полезно при борбата с хранителни отравяния поради антибактериалните му свойства.
За да улесните храносмилането и да регулирате апетита си, втрийте пет капки масло от бергамот върху стомаха.

Работи като естествен дезодорант
Бергамотовото масло предотвратява растежа на микроби, които причиняват миризма на тялото. Освежаващият и цитрусов аомат го правят подходящо да се използва като естествен дезодорант и освежител за въздух. Силният аромат елиминира миризмите по тялото или в стаята.

Можете да добавите 2-3 капки бергамотово масло към дезодоранта, който използвате всеки ден, или да втриете директно на подмишниците. Опитайте да направите свой собствен аромат с масло от бергамот, като го комбинирате с любимите си аромати като лимон, кедър и сандалово дърво.

За намаляване на треската
Бергамотовото етерично масло се бори с инфекции, причинени от вредни бактерии. Освен това намалява телесната температура, като облекчава стреса и стимулира секрецията на хормони. Усещането за топлина, което се случва, когато нивата на кортизола са повишени, води до изпотяване и повишена телесна топлина, а изследванията показват, че бергамотът помага за намаляване на нивата на кортизола, като по този начин спомага за намаляване на температурата в някои случаи.

За оралното здраве
Бергамотовото масло премахва микробите от устата като вода за уста. То също така предпазва зъбите ви от развитие на кариеси, благодарение на свойствата си за борба с микробите.
Просто втрийте 2–3 капки бергамотово масло върху зъбите или добавете една капка към пастата за зъби.

Бори се с респираторни заболявание
Бергамотовото масло има антимикробни свойства, така че може да помогне за предотвратяване на разпространението на чужди патогени, които водят до респираторни състояния. То е полезно в борна с обикновена настинка и действа като естествено домашно лекарство срещу кашлица.
За да използвате масло от бергамот за дихателни състояния, дифузирайте по 5 капки или вдишайте директно от бутилката. Можете също да втриете 2-3 капки бергамот върху гърлото и гърдите.

Спомага за понижаване на холестерола
Последните изследвания показват, че маслото от бергамот може да помогне за понижаване на холестерола по естествен начин. Шестмесечно проучване, включващо 80 участници, доказва, че екстрактът от бергамот помага за намаляване на нивата на холестерола, триглицеридите и нивата на LDL холестерола и за повишаване на HDL холестерола.

ВАЖНО : Да се избягва излагане на директна слънчева светлина 12 часа след локално прилагане. Възможна е кожна реакция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *