Не можете да заспите? Ето кои са най – добрите етерични масла за подпомагане на съня

Знаете ли, че проблемът със заспиването и съня засяга милиони хора по света? И това не включва само трудното отпускане, непълноценния нощен сън, но и недостатъчното му количество. И ако в началото последствията може да изглеждат безобидни, то в един момент, при хронично недоспиване, лишаването на тялото от сън може да окаже широк спектър от отрицателни въздействия. Ще изредя само някои от тях – липса на концентрация, нервност, постоянно усещане за напрежение и умора, постоянен глад, летаргия, отпуснатост и лошо настроение. Има случаи, в които може да се стигне дори до депресия и сериозни психически проблеми.

Да, всеки има натоварено ежедневие и безброй задачи, гони срокове или в главата му се блъскат десетки въпроси за решаване, личните проблеми или семейните тегоби тежат на раменете , но не забравяйте – сънят е здраве. Ако трябва да приоритизирате деня си и да разпределите задълженията – не пренебрегвайте почивката. Благодарение на нея, ще се справите с предизвикателствата много по-лесно и бързо на следващия ден.

Погледнете на тялото си като на автомобил. Не може да го карате безспирно, нали? Трябва да го спрете, да почине двигателя, трябва да го заредите. Така сте и вие – имате нужда да спрете, да поемете въздух и да се заредите (спите).
Мога да ви говоря много за съня, за фазите, през които преминава тялото ни, за важността на REM съня, но най-важното е вие самите да осъзнаете, че в повечето случаи всичко зависи от вас.
И ако въпреки усилията и желанието ви да спите, сънят все ви убягва, най – вероятно посягате към средствата за сън от аптеката. Но природата се е погрижила и за това и ни дава етеричните масла. Има редица масла, които са с мощно въздействие и могат да помогнат за съня по естествен, балансиран начин.

Как да си помогнете?
Много етерични масла за сън имат успокояващи ползи. Например етеричните масла като лавандула и бергамот са богати на линалол и линалилацетат – две съединения, които са добре известни с релаксиращите си свойства. Тях може да дифузирате ароматно в спалнята, за да се създаде спокойна среда преди лягане. Те също могат да се приемат вътрешно, за да успокоят нервната система, да насърчат релаксацията и да доведат до спокоен сън.
Можете да добавите две до четири капки етерично масло от лавандула или бергамот към билкови чайове като лайка или лимонена трева около 30 минути преди лягане. Алтернативно, когато не сте в настроение за топла напитка, просто добавете две до четири капки лавандула в празна капсула и изпийте.

Освен лавандула и бергамот, маслата, които подпомагат заспиването и насърчават спокойния сън са още

 • Сандалово дърво
 • Мащерка
 • Римска лайка
 • Салвия
 • Кориандър
 • Маточина
 • Жасмин
 • Тамян
 • Майоран
 • Иланг – иланг

Някои етерични масла за сън е добре да се приемат вътрешно, за да се разгънат техните ползи. Такива са петигрейн, ветивер и римска лайка. Изпийте капсула с тях или разтворете в чаша вода, за да успокоите тялото и да го подготвите за сън.
Тук не трябва да забравяме и някои от патентованите блендове – doTERRA Balance ®, doTERRA Air®, както и уникалните капсули
Serenity ™ Restful Complex Softgels

И някрая няколко съвета, които ще ви помогнат да спите по – добре:

 • Вечер се хранете умерено, опитайте се да вечеряте поне 3 часа преди лягане
 • Тренирайте – избягвайте упражнения преди времето за сън, защото засилвате метаболизма и повишавате телесната температура, което ще затрудни заспиването. Ако предпочитате да тренирате вечер, опитайте се поне три или четири часа преди лягане. Но стречинг и йога са идеални, за да успокоите ума и да се отпуснете.
 • Лягайте по едно и също време – създавайки ритъм, регулирате вътрешния часовник на тялото си и може да ви помогне да спите по-добре.
 • Избягвайте ярка светлина и електроника. Махнете електрониката от спалнята, включително телевизори, компютри и други електронни устройства. Опитайте се да избягвате ярка светлина поне час преди лягане.
 • Използвайте етерични масла за сън – вземете топла вана, пуснете дизфузер, направете релаксиращ масаж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *