Масло от евкалипт – защо е задължително за всяка домашна аптечка

Търсите ли етерично масло, което ще ви помогне да засилите имунната си система, ще ви предпази от различни инфекции и ще облекчи дишането? Представяме ви маслото от евкалипт. Тази зима то се превърна в любимо у дома и верен помощник при болки в гърлото, кашлица, сезонни алергии и главоболие. Ползите от евкалиптовото масло се дължат на способността му да стимулира имунитета, да осигурява антиоксидантна защита и да подобри дихателната функция.

Неговото широкоспектърно антимикробно действие го прави идеална алтернатива на лекарствените продукти и се използва в продукти за борба с чужди патогени и различни форми на инфекции.

Затова следващия път, когато търсите домашно лекарство за онази упорита кашлица, искате да отпушите носа или да дезинфекцирате дома си по естествен начин , вземете шишенцето с евкалиптово масло.

Какво е евкалиптово масло?
Евкалиптът е добре известен и със способността си да се бори с бактериални, вирусни и гъбични инфекции и да помага за изчистване на дихателните пътища от натрупаната слуз. Затова той е едно от най-полезните и универсални етерични масла, които трябва да имате във вашата аптечка.

Евкалиптовото масло се използва и като обезболяващо и намаляващо възпалението средство и неслучайно присъства в състава на много лечебни мехлеми, парфюми, и почистващи препарати.

И ако все още се колебаете, дали това е вашето масло, ето 10 безценни приложения на евкалиптовото масло:

 1. Подобрява дихателните функции
  От всички етерични масла се смята, че евкалиптът е сред от най-ефективните срещу редица респираторни състояния, включително хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), астма, бронхит, синузит, обикновена настинка, кашлица или грип.
  Евкалиптовото масло осигурява антиоксидантна защита и улеснява дишането, когато носът е запушен или носът ви тече, защото активира рецепторите за студ в носа ви и дори действа като естествено средство за възпаление на възпалението. Плюс това, евкалиптът може да помогне, ако не може да заспите заради запушен нос.
 2. Облекчава кашлицата
  Евкалиптовото масло е едно от най-ефективните етерични масла за кашлица, тъй като действа като отхрачващо, прочиствайки тялото от микроорганизмите и токсините.
 3. При сезонните алергии
  Компонентите на евкалиптовото масло като евкалиптол и цитронелал имат противовъзпалителни и имуномодулиращи ефекти, което го прави идеално за облекчаване на сезонните симптоми на алергия.
 4. Борба с инфекциите
  Няколко проучвания показват, че евкалиптовото масло и неговият основен компонент – евкалиптол, има антимикробни ефекти срещу много щамове бактерии, вируси и гъбички, гъбични инфекции като кандида и на ноктите.
 5. Намалява болката и възпалението
  Евкалиптово масло помага за облекчаване на болката и намалява възпалението. Когато се използва локално върху кожата, евкалиптът може да помогне за намаляване на мускулната болка, болезненост и подуване.
 6. Облекчава главоболието
  Евкалиптовото масло е едно от най-добрите етерични масла за главоболие, защото може да облекчи напрежението в синусите. Той също така има ободряващи свойства, които повишават умствената яснота, помага да се отпуснем и облекчава напрегнатите лицеви мускули (особено полезно, когато страдате от главоболие, причинено от стрес или изтощение).
 7. За рани
  Поради своите антимикробни и антисептични свойства, евкалиптът е чудесно средство за кожни раздразнения като рани, порязвания, изгаряния, рани и дори ухапвания от насекоми.
 8. Помага за ушите
  Тъй като евкалиптовото масло действа като отхрачващо средство, което помага да се отпуши дихателния тракт и има антимикробни свойства, то е сред маслата, които могат да се използват за подобряване на симптомите на ушна инфекция и болки в ушите.
 9. Ободрява
  Евкалиптовото масло има ободряващи, успокояващи и пречистващи свойства, поради което може да се използва за повишаване на енергията и умствената яснота.

!!! Евкалиптовото масло не е безопасно за вътрешна употреба и трябва да се използва само ароматично или локално.

Хората с чувствителна кожа трябва да разреждат евкалиптово масло с носещо масло (като кокосово) преди да го използват върху кожата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *