За базовите масла

Често ме питат “Кое е най – доброто базово масло, което мога да си купя?”. Честно казано, няма еднозначен отговор. На пазара може да намерите огромно разнообразие от масла – носители (базови масла), но всичко е въпрос на конкретно приложение или на личен избор. Аз лично използвам изключително фракционирано кокосово масло за блендове. То е неутрално по мирис, нанася се лесно, попива бързо, подходящо е за всеки тип кожа и не оставя мазни следи.

Но първо да отговоря на въпроса:
Какво е масло-носител?
Носещите масла са растителни масла с малко аромат и се използват, за да разредят етеричните масла, които заради силата си, могат да предизвикат дразнение на кожата. Базовите масла имат структура, много близка до мастната тъкан на човека. Това означава, че когато сложим базово масло върху кожата си, етеричното масло прониква по – лесно. Тъй като най – горният слой на кожата – епидермисът, е покрит с хидролипидна обвивка, а етеричните масла не са водоразтворими, наличието на масло – носител помага за по – добрата им абсорбация.

При някои масла,най – вече горещите, разреждането с базово е необходимо, за да се избегне дразнение на кожата. Масло носител е задължително при деца и при хора с чувствителна кожа.

Най-добре е да използвате носещо масло, което е 100 процента чисто. По този начин химическият профил на етеричното масло се запазва и то се разтваря лесно. В противен случай маслото-носител може да промени резултатите или конкретните ползи, които искате да постигнете.

И така, кои са някои добри масла-носители? Ето някои от най-известните:

Фракционирано кокосово масло
Кокосовото масло е с високо съдържание на антиоксиданти и витамин Е. Но гъстото, нерафинирано кокосово масло, което ще намерите в магазина за хранителни стоки, не е толкова полезно за целите на ароматерапията, защото не се абсорбира лесно в кожата. Фракционираното кокосово масло е идеално за целите на ароматерапия. Процесът на фракциониране на кокосово масло прави така, че веригите на мастните киселини да се отделят и създава течна консистенция. Крайният резултат е маслото с много по-дълъг срок на годност, което не е мазно, леко и е по-добро за усвояване.

Бадемово масло
То има подхранващо и регенериращо действие, защитава, успокоява и омекотява кожата. Подходящо е за суха, изпръхнала кожа, за бебета и малки деца. Може да го ползвате при всеки тип кожа, не предизвиква алергична реакция. Бадемовото масло е предпочитано за косата, защото стимулира растежа й.

Масло от кайсиеви ядки
То е чудесно за хора със суха кожа, обновява клетките и активира обмяната на веществата. Има ефект при кожа, която е склонна към бръчки, възпаления и зачервявания. За косата може да го ползвате за сухи и цъфтящи краища.

Масло от гроздови семки
Това масло има способността да регулира омазняването и е сред малкото, подходящи за мазна и смесена кожа. То стяга, но не затваря порите. Маслото от гроздови семки помага за бързото възстановяване на целостта на кожата, което го прави подходящо при рани, изгаряния, протривания.

Сусамово олио
Това масло има затоплящо и пречистващо действие, активира пречистването на кожата, защото прониква в дълбочина и помага да се отделят вредните отпадни вещества.
Подходящ е при псориазис, екземи, за суха, смесена и застаряваща кожа, като слънцезащитно средство, както и за масаж при хора със студени крайници.

Масло от невен
Това е чудесно масло за суха, напукана и лошо оросена кожа, при слънчеви изгаряния и при целулит. То намалява възпаленията, обновява клетките и помага при лечение на рани.

Масло от жожоба
Това масло прониква много бързо в кожата и овлажнява в дълбочина, но без да оставя мазни следи, регулира влажността и стабилизира стойността на РН в организма. Масло от жожоба е подходящо при груба, втвърдена кожа, при суха и раздразнена кожа, за лечение на рани, за напукани устни. То придава блясък, обем и гъвкавост на косата, а при разресване предотвратява слепването и има антистатичен ефект.

Масло от шеа
Подходящо за употреба вместо дневен крем, това масло създава върху кожата тънък защитен слой и запазва влажността й. Освен това има естествен слънцезащитен фактор до 4 и витамин Е.

Масло от шипка
Това масло е подходящо за предпазване от стареене и при пигментни петна, защото намалява загубата на вода в кожата, поддържа функциите й и помага за регенерацията. Подходящо е при пресни белези, при суха, напукана и атрофирала кожа, при псориазис, невродермити и слънчеви изгаряния.

Всяко едно, което изберете – от авокадо, таману, малини, макадамия, ракитник, пшенични кълнове, арганово….има своите качества и характеристики. Ако използвате масло за козметични цели, съобразете типа на кожата ви и комбинирайте с подходящото етерично масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *