Етерични масла при вертиго

Вертиго или казано по друг начин – световъртежът е състояние, при което човек изпитват внезапно усещане за въртене, движение, дезориентация. В зависимост от тежестта на състоянието, то може да продължи за кратък период от време до няколко дни.
Рискът от развитие на световъртеж може да се увеличи с възрастта, като 30% от хората на възраст над 60 години са имали такива случаи.

Медиците различават два вида световъртеж, периферен и централен. Периферният се дължи на проблем в частта на вътрешното ухо, която контролира баланса и от наранявания на главата или лекарства. Това е най-честата форма на световъртеж и няма основни рискови фактори. Централният световъртеж може да бъде причинен от проблем в мозъка, определени лекарства, множествена склероза или мигрена.

В някои случаи симптомите на световъртеж могат да включват усещания за въртене, гадене, повръщане, загуба на равновесие, главоболие , изпотяване, загуба на слуха или зрението. Някои позиции на главата също могат да предизвикат периферен световъртеж.

Ако страдате от подобен проблем, има естествен начин да си помогнете и това са етеричните масла.

Най-добрите етерични масла при вертиго са Мащерка, Мента, Джинджифил, Лавандула, Лимон.

Тъй като симптомите на световъртеж могат да варират от пациент до пациент, може да се наложи да експериментирате с различни етерични масла, за да намерите най-доброто за вас.МащеркаЕдно от предимствата на етеричното масло от мащерка са естествените му свойства против замайване. В проучване от 2014 г. етеричното масло от мащерка показва, че значително намалява замаяността и гаденето.

Ментa

Mентата помага за намаляване на гаденето, подобрява притока на кръв и стимулира централната нервна система. Световъртежът може да причини чувство на дезориентация, което може да доведе до гадене и повръщане.Когато се вдишва или прилага локално, ментолът създава усещане за охлаждане и облекчава.

Джинджифил

Заради своята способност да потиска гаденето, обезболява и стимулира, джинджифилът е едно от най-добрите етерични масла при световъртеж.

Лавандула

Добре известна със своя успокояващ аромат, предимствата на лавандулатавключват естествено облекчаване на болката, релаксация и анти-тревожност. Тези свойства могат да бъдат полезни за успокоение при стрес, при болка, главоболие, повръщане.

Лимон

Забележителните предимства на етеричното масло от лимон включват свойства против гадене и облекчаване на стреса. По време на проучване от 2014 г. жените, които редовно изпитват гадене (поради бременност), съобщават за намаляване на гаденето и повръщането след вдишване на етерично масло от лимон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *