5 лесни начина да поддържате щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза може да е малка, но оказва огромно влияние върху тялото ви. Всяка човешка клетка има рецептори за хормоните на щитовидната жлеза, така че е важно да я поддържате здрава, за да се чувствате възможно най-добре. Д-р Мариса Шнайдер, автор на книгата The Essential Oils Hormone Solution споделя няколко лесни начина, които използва, за да си помогне в борбата с Хашимото, да излекува тялото си и да облекчи неприятните симптоми.

1 – Ролон за поддържане на щитовидна жлеза

Този бленд д-р Шнайдер препоръчва, за да помогне за стимулиране и засилване функцията на жлезата, като същевременно подкрепя тялото му помага за намаляване на възпалението.

Какво ви трябва:
6-8 капки лавандула
5 капки тамян
5 капки карамфил
5 капки етерично масло от лимонена трева
5 капки смирна
5 капки мента
Базово масло по избор.

Смесете маслата в 10-мл стъклена рол он бутилка и допълнете с базово масло по ваш избор. Прилагайте ежедневно директно върху щитовидната жлеза.

2 – Детокс вана

Токсините, които тялото ни натрупва ежедневно, могат да повлияят сериозно на щитовидната жлеза и да причини множество хипотиреоидни симптоми.

Един от най – хубавите начини да избавите тялото си от натрупаните токсини е детокс ваната, която действа не само успокояващо и подмладяващо, а минералите и маслата, включени във ваната, работят в подкрепа на тялото да филтрира тези токсини.

Ето какво ви трябва за детокс вана:
1/2 чаша морска сол
1/2 чаша Епсол соли
1/4 чаша сода за хляб
1/2 чаша ябълков оцет
2 капки розмарин
5 капки грейпфрут
5 капки тамян

Напълнете ваната с гореща вода. Смесете заедно морската сол, Епсом солите и содата за хляб в малка стъклена купа, след което изсипете във водата. Разбъркайте, за да се разтвори. Смесете етеричните масла и добавете заедно с оцета. Релаксирайте не повече от 20 минути. Изплакнете се добре под душа и след това се намажете с хидратиращо олио или масло.

3 – Вода, вода, вода!

Хидратацията е едно от най – важните неща за вашето здраве и едно от най-лесните неща, които можете да направите, за да стимулирате щитовидната си жлеза ежедневно. Да бъдете дори леко дехидратирана може да промени концентрацията на хормоните на щитовидната жлеза в тялото ви. Чаша вода с лимон ще ви помогне не само да овкусите водата, но и да пречистите черния дроб.

4 – Отделете време за себе си

Ако дните ви изглеждат като хаос и низ от безкрайни задължения, е време да спрете и да намерите поне малко време за себе си. Това ще ви помогне да се презаредите и да успокоите ума си. Стресът оказва пряко влияние върху функцията на щитовидната ви жлеза и затова не е егоистично да имате “вашето време” в деня.

5 – Премахнете възпалителните храни

Установено е, че както хипотиреоидизмът, така и хипертиреоидизмът са свързани с възпалението и стреса. Ето защо детокс диетата и премахването на храни, които причиняват възпаление могат да помогнат за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Д-р Шнайдер препоръчва да започнете с елиминирането на глутена. Глиадинът, гликопротеинът, съдържащ се в глутена наподобява молекулата на щитовидната жлеза и ако тялото ви вече атакува, произвеждайки антитела на щитовидната жлеза, глутенът ще добави гориво към огъня. Спрете тези храни за поне 4 седмици и вижте как ще се чувствате!

Други възпалителни храни, които трябва да премахнете са нездравословни мазнини (маргарин и растителни масла например), рафинирани въглехидрати, преработени меса и захар.
За сметка на тях хапвайте листните зелени зеленчуци, зеленчуци, ядки, риба и плодове. Зелените смутита са чудесен начин да увеличите приема на суперхрани и листни и са чудесни в комбинация и с някои етерични масла.
Ето една чудесна рецепта, която може да опитате:
Зелено смути
Съставки:
сок от 2 портокала
1 чаша филтрирана вода
3 чаши бейби спанак
1 или 2 ябълки, обелени
½ пресен или замразен банан
8 пресни или замразени ягоди
1 -2 капки етерично масло от лимон и див портокал

Блендирайте и се насладете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *