6 етерични масла при алергии

Сезонните алергии са проблем, с който се сблъскват много хора. Те се проявяват както в края на зимата или пролетта, така и в края на лятото и през есента. Алергиите могат да бъдат следствие цъфтежите или реакция от различни растения.

Етеричните масла обаче са ефективно средство, което може да използвате като алтернативно или допълващо лечение за симптоми на алергия.

Как може да ги използвате:
Дифузирайте
Във вана или спа продукти
Локално върху кожата, когато се разрежда
Вдишвайки директно от шишето

Ако искате да включите етеричните масла в борбата за облекчение на алергиите, ето няколко, които може да опитате.

1. Лавандулa
Лавандулата може да помогне за облекчаване на симптомите на алергия, благодарение на способността й да успокоява и намалява възпалението. Смята се, че етеричното масло предотвратява алергичното възпаление, както и разширението на лигавичните клетки.

Може да използвате лавандула в дифузер или да я разреждате в базово масло.

2. Смес от сандалово дърво, тамян и Равенсара

Според проучване смес от сандалово дърво, тамян и равенсара повлиява за облекчаване на симптомите на алергичен ринит. За да използвате тези масла, смесете с базово масло и нанесете върху кожата. Освен това може и да дифузирате.

3. Евкалипт

Евкалиптовото масло е известно като противовъзпалително средство и може да ви помогне при възпаление в носа. Дифузирайте евкалипт във въздуха или вдишайте директно от бутилката.

4. Чаено дърво
Според редица проучвания маслото от чаено дърво може също да повлияе при симптоми на алергия. Въпреки че се смята за противовъзпалително, имайте предвид, че чаеното дърво може да предизвика алергии, ззатова направете тест преди употреба.

5. Мента

Комбинацията на мента с лавандула и лимон много ефективна и успокояваща комбинация за облекчаване на алергията. Може да дифузирате, да нанасяте локално или да приемате вътрешно.

6. Лимон
Ароматните цитрусови етерични масла често се използват в ароматерапията за повишаване на бдителността и енергията. Лимоновото етерично масло може ви помогне да изчисти синусите си и при запушен нос, чести симптоми при сезонните алергии.
Ако използвате локално, имайте предвид, че маслото от лимон е фоточувствително и може да предиzвика кожни дразнения при директно излагане на слънце.

!!! Важно е да избирате качествени и сертифицирани етерични масла и да тествате за алергични реакции, ако използвате за първи път. Не нанасяйте концентрирано масло директно върху кожата, а разредете с базово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *