Живот без стрес – възможно е

Ако се чувствате претоварени или сте изложени на постоянен стрес, мъчат ви тревожни чувства и усещането за умора и безсилие не ви напуска, не сте сами. За много хора намирането на здравословен баланс е непосилна мисия.

Всъщност какво е стресът?
Реално той е навсякъде около нас – в работата, покрай ежедневните задължения у дома и грижите за децата или родителите ни, дори и въздухът, който дишаме и храната, която консумираме може да причини стрес в организма, който да се прояви под формата на токсини.
Реално всеки човек изпитва такъв, но повечето от нас не знаят каква е причината за това усещане.

Нашата симпатикова нервна система работи заедно с парасимпатиковата нервна система в унисон, за да управлява всички вътрешни процеси, които протичат в организма. Като част на вегетативната нервна система те имат противоположно действие.

Симпатиковата ускорява сърдечната дейност, стеснява кръвоносните съдове, повишава кръвното налягане, намалява образуването на храносмилателни сокове, понижава перисталтиката на стомаха и червата, разширява въздухоносните пътища в белите дробове, разширява зеницата.

Под действието на симпатиковите импулси организмът се мобилизира. Израз на това е ускорената сърдечна дейност, учестено дишане, повишената температура, намалената активност на храносмилателната система. Парасимпатиковата част е обратната на симпатиковата – забавя сърдечната дейност, понижава кръвното налягане. Когато сме под стрес, независимо дали е нещо обективно в околната среда или вътрешна тревога, следва бързо освобождаване на химикали в кръвния поток, включително кортизол, хормона на стреса.

Недостиг или излишък от този хормон може да доведе до сериозни проблеми в тялото. За да се защити в подобна ситуация, тялото ни реагира, увеличавайки имунния си отговор. След като стресът се разсее обаче, имунната система може да отслабне, с което да направи организма по- уязвим. Това от своя страна води до редица проблеми като паника, разстройство, главоболие.

Етеричните масла ни осигуряват удобен и безопасен начин за успокоение и релакс.

Вижте няколко много ефективни начини за облекчение за ежедневен стрес:

🧘‍♀️Започнете йога практика 20-60 минути на ден няколко дни в седмицата. Дифузирайте масло от лавандула, докато правите йога.
🙇‍♀️Практикувайте медитация ежедневно с масло от див портокал .
🍎Стремете се да се храните здравословно и консумирайте храни, които поддържат доброто здраве на червата.
🔅Пречистете тялото си от токсините, те са основен фактор за стреса. doTerra имат чудесна детоксикираща програма, която може да ви помогне.
✅Използвайте етерични масла ароматно. Дифузер с любими аромати помага за поддържане на баланса и за настроение.

Ето коя е любимата смес на д-р Мариса Шнайдер за облекчаване на стреса. Тя се състои от три масла и може да я прилагат ежедневно:
1 капка тамян
1 капка лавандула
1 капка бергамот
🔹Дифузирайте ;
🔹Вдишайте;
🔹Смесете в спрей бутилка и пръскайте във въздуха;
🔹Нанесете на врата;
🔹Нанесете на ходилата;
🔹Нанесете на пулсовите точки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *