Етерични масла при диабет

Захарният диабет е заболяване, което е все по – често срещано и засяга хора от всяка възраст. Симптомите са повишена кръвна захар (хипергликемия), резултат от нарушение на инсулиновата секреция, на инсулиновото действие или и на двете заедно.

Реално глюкозата дава на тялото енергията, необходима му да функционира правилно. Тя се регулира от инсулина, който спомага за навлизането й в клетките. При захарния диабет е налице нарушение в усвояването на доставената чрез храната енергия само от определени тъкани и органи, които са зависими от инсулина – мускули, черен дроб и мастна тъкан. Останалите тъкани и органи като мозъка, бъбреците, еритроцитите (червените кръвни клетки) не се нуждаят от инсулин за усвояване на глюкозата.

Или казано накратко, диабетът засяга начина, по който тялото произвежда и използва инсулин, и може да доведе до различни симптоми и усложнения.

Симптомите и признаците на диабет тип 1 включват:
често усещане за жажда и сухота в устата;
промени в апетита, постоянно усещане за глад;
усещане за постоянна умора, дори да сте се наспали;
замъглено зрение;
бавно зарастване на рани по кожата;
чести инфекции;
сухота, порязвания и синини;
необясними промени в теглото, особено отслабване въпреки консумацията на същото количество храна;
тежко дишане;
увреждане на нервите, което причинява усещане за изтръпване или болка в крайниците, стъпалата и ръцете

При диабет тип 2 в по – голямата си част симптомите се повтарят, но този тип заболяване се развива обикновено на по – късен етап в живота. Освен споменатите по-горе симптоми, други симптоми или признаци на диабет тип 2 могат да включват:
хронично суха и сърбяща кожа;
петна по кожата;
чести инфекции;
наддаване на тегло, дори без промяна в диетата;
болка, подуване или изтръпване на ръцете и краката;
сексуална дисфункция, включително загуба на либидо, репродуктивни проблеми.

Според редица изследвания ароматерапията или включването на определени етерични масла в ежедневието може да помогне в борбата със справяне с диабета.

Ето кои са най – подходящите.

Кориандър
Маслото от кориандър помага за справяне с храносмилателни проблеми, като лошо храносмилане, диария и метеоризъм. Наред с това то спомага и за борбата с диабета.

Маточина
Според изследване, цитирано от Medicalnewstoday етеричното масло от маточина може да помогне на хората с високи нива на кръвна захар, защото стимулира клетките да консумират глюкоза.

Карамфил
Това маслото намалява нивата на ензимите в панкреаса. Наред с антисептичните си свойства, карамфилът има и противовъзпалителни, аналгетични и храносмилателни ползи за здравето при диабет. Карамфилът също помага да поддържате нивата на кръвната захар под контрол и насърчава производството на инсулин.
Проучване, публикувано в Journal Natural Medicine, показва, че етеричното масло от карамфил може конкретно да помогне за управление или предотвратяване на характеристики на диабет, които са резултат от оксидативен стрес.Това се случва, когато тялото не произвежда достатъчно антиоксиданти за борба със свободните радикали, които са нестабилни молекули, които увреждат клетките в цялото тяло.

Черен пипер
Хората с диабет тип 2 често имат високо кръвно налягане и проблеми с кръвообращението. Проучване от 2013 г. установява, че етеричното масло от черен пипер, може да помогне за справяне или предотвратяване на диабет тип 2 и високо кръвно налягане.
Изследователите отбелязват, че маслото съдържа много антиоксиданти и че може да помогне за блокиране на определени ензими, които да допринесат за диабет и високо кръвно налягане.

Хелихризум и грейпфрут
Управлението на теглото е ключов фактор за контролиране на симптомите на диабет тип 2. Въпреки че наднорменото тегло не причинява във всеки случай диабет, е рисков фактор. Нормализирането на теглото, редовните тренировки и правилната диета, са в основата на справяне със симптомите на диабет. Тук на помощ идват маслата от хелихризум и грейпфрут, които благодарение на своите качества, спомагат за намаляване на теглото.

Канела
Канелата е едно от най-широко изследваните масла по отношение на диабетa и изследванията показват, че може да бъде ефективна за подпомагане на управлението на функциите на панкреаса и може да помогне за понижаване на нивата на кръвната глюкоза при правилна употреба.

Лавандула
Етеричното масло от лавандула има многобройни приложения в традиционната и западната медицина и според изследвания, публикувани през 2013 г., може да помогне за облекчаване на симптомите на диабет. Изследвания показват, че етеричното масло от лавандула помага за балансиране на високите нива на кръвната захар и предпазва от оксидативен стрес, което причинява усложнения при хора с диабет.

Как да използвате етерични масла при диабет
Един от най-ефикасните начини да използвате етеричните масла е с дифузия (вдишване) и нанасянето върху кожата. Благодарение на рецепторите в носа и капилярите на белите дробове вземат микрочастиците от много маслата се пренасят в кръвообращението.Добавете няколко капки етерично масло към дифузера и правете дълбоки вдишвания на парите. Целта е да позволите на полезните съединения да навлязат в тялото.Разреден върху кожата или за масаж: Така позволявате на частиците да преминат през кожата, където могат да навлязат в кръвта и да помогнат да се отпуснете, намалявайки нивата на стрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *