Spearmint или сладката страна на сладката мента

Всеки, който ме познава знае, че обожавам ментовото масло. Ако можех, щях да го използвам за всичко 🙂 Но отскоро у дома влезе и Сладката мента – Spearmint.
И двете – лютива мента (Mentha piperita) и сладка мента (Mentha spicata) имат страхотен аромат, изключително полезни са за стомаха, при главоболие, при респираторни заболявания, при симптоми на вирус и настинка. Но може би най – силното за мен действие е фактът, че действат изключително освежаващо и тонизиращо.

Вече съм писала за Лютивата мента, но ако търсите по – лек, по деликатен аромат, масло, подходящо и за деца, или за по – чувствителна кожа изберете Spearmint.

Някои от основните компоненти на Spearmint включват карвон (терпеноид, който поддържа здравето на нервната система) и лимонен (който се съдържа в цитрусовите масла), нито едно от които не присъства в големи количества в лютивата мента.

За какво се използва маслото от мента?

  • Етеричното масло от мента е често срещано в стоматологичните продукти, тъй като има леки почистващи свойства и освежава дъха. Само капка Spearmint към пастата за зъби ще предаде повече свежест, а ако искате вода за уста, просто сложете 1-2 к. в чаша вода.
  • Сладката мента действа успокояващо за храносмилателната система. За да подпомогнете храносмилането и облекчите дискомфорта, сложете в капка вода или в капсула.
  • В емоционален план, Spearmint носи яснота и насърчава концентрацията. Съчетава се с много други масла, включително лавандула, босилек и розмарин.
  • За повишаване на увереността, умствената яснота или просто за настроение, дифузирайте няколко капки Spearmint. За локално приложение, разредете с фракционирано кокосово масло.
  • Добавете Spearmint към лосиона за ръце и тяло за освежаващо, енергизиращо изживяване.
  • Spearmint има почистващи свойства, които я правят особено полезна за почистване на повърхности. Просто добавете в бутилка със спрей с малко спирт и вода.
  • Използвайте сладка мента в кухнята и банята, за да елиминирате миризмите и да оставите чист, ментов аромат след себе си.
  • Маслото от сладка мента е популярно като подправка в маринати, десерти, бонбони, подправки и летни напитки като ментови лимонади и мохито. Създайте своя рецепта или вижте рецептата в снимката 🙂

Ако искате от това чудесно масло, идеално за лятото, само ми пишете 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *