Защо doTERRA и какво стои зад чистотата на маслата?

Чистотата на етеричното масло е най-важната му характеристика. Когато едно етерично масло е фалшифицирано или замърсено, то е по-малко ефективно и дори може да бъде опасно.

Ето защо Чистотата е първият приоритет на doTERRA при производството на етерични масла.

Не всички компании в тази индустрия обаче избират да наложат високи стандарти за тестване на техните масла. Дори, ако трябва да сме откровени, прескачат важни стъпки в процеса на производство и тестване, за да спестят пари или време. За да гарантира, че всяка бутилка етерично масло е чиста и без замърсители или синтетични пълнители, doTERRA създава CPTG сертифицирания Pure Therapeutical Grade® протокол. Процесът на CPTG включва стриктно изследване на всяка партида масло, заедно с тестове на трети страни, за да се гарантира прозрачност.

Някои хора питат: „Има ли значение чистотата на етеричното масло?“ Или „Какво ще стане, ако използвам етерични масла, които не са чисти?
Отговорите са: “Да, чистотата е ключова, защото това е гаранция за здраве и безопасност!”

И doTERRA знае това.

Ако използвате масло, което е замърсено или в него има синтетични пълнители, няма да получите пълната и естествена полза от растението. А в някои случаи нискокачествените масла дори могат да бъдат опасни.
Как можете да разберете дали вашите етерични масла са чисти?
Преди да купите етерично масло, направете малко проучване, за да разберете как дадена компания произвежда такива и как тестват неговите качества. Ето и няколко въпроса, които може да си зададете по време на вашето изследване:
– Качество на растенията:
Използва ли компанията висококачествени растения за производството на своите етерични масла?
Използват ли се химикали и пестициди в грижата за растенията?
– Производствени практики:
Има ли въведени процедури за безопасност, за да се предпази от замърсяване по време на производствения процес?
Дали в маслата се добавят синтетични пълнители, за да се намалят разходите?
– Методи за тестване:
Тества ли компанията всяка партида етерично масло? Използва се безпристрастно, тестване от трети страни? Достъпни ли са резултатите от тестовете за обществеността?
– Съхранение и работа:
Маслата внимателно ли се обработват, опаковат и съхраняват, за да се избегнат химически промени, причинени от излагане на топлина или светлина? (Стъклените тъмни бутилки обикновено са най-добрият вариант за съхранение на етерично масло.)
Осигуряване на чистота на етеричното масло и процесът CPTG
doTERRA започва процеса на тестване на CPTG малко след дестилацията, когато всяко масло се преглежда за неговия химичен състав. След това се провежда втори кръг от тестове, за да гарантира, че дестилираните и тествани масла през първия кръг са същите. Накрая се провежда трети тест на маслата, тъй като те се пакетират в бутилките, преди да бъдат изпратени на потребителите.
Процесът включва осем основни теста:
– Органолептично изследване
– Микробиологично изследване
– Газова хроматография
– Масспектрометрия
– Инфрачервена спектроскопия
– Тестване на хиралност
– Изотопен анализ-
Тестване на тежки метали

Органолептичното тестване включва използването на нашите човешки сетива, по-специално зрение, мирис, вкус и допир.
Микробиологичното тестване включва анализ за наличие на биологични опасни микроорганизми, като гъби, бактерии, вируси и плесени.
При газовата хроматография етеричното масло се разделя на отделните му компоненти. Използвайки този метод за тестване, анализаторите за контрол на качеството могат да определят какви съединения присъстват в пробата.
Масспектрометрията се използва заедно с газова хроматография за по-нататъшно определяне на състава на етерично масло. Използвайки молекулно тегло и заряд, се определя количеството на всеки компонент в маслото.
Инфрачервената спектроскопия се провежда, за да се гарантира постоянното качество на партида етерично масло. Този метод за тестване идентифицира структурните компоненти на съединенията на етеричното масло.
Хиралността е термин, произлизащ от гръцката дума ръка и се използва за описание на 3D ориентацията на молекула. Този метод на изпитване се използва, за да се гарантира, че няма никакви синтетични елементи в етеричните масла.
Материята е съставена от малки градивни елементи. Въпреки че съществуват десетки елементи, всеки от тях се отличава поради протоните, които съдържа. Понякога един елемент може да съществува в повече от една стабилна форма, ако има повече или по-малко неутрони. Когато това се случи, елементите се наричат ​​изотопи.
Елементът въглерод съществува в два стабилни изотопа, въглерод-12 (6 протона и 6 неутрона) и въглерод-13 (6 протона и 7 неутрона).Тъй като етеричните масла са органични съединения, те са съставени главно от въглеродни атоми и имат определено съотношение изотопи.
С помощта на изотопния анализ се преценява точно какви изотопи присъстват в състава на етерично масло и в какви количества. Ако се произвежда от едно и също място, всеки компонент в етерично масло трябва да има еднакво съотношение на изотопи.Тестването на тежки метали показва количеството на тежки метали във всяко дадено етерично масло. При правилна дестилация етеричните масла не трябва да съдържат тежки метали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *