Как да облекчим сърбежа след ухапване от насекомо

Вече сме готови у дома за лятото, а маслата са номер едно помощник сред средствата ни за предпазване от комари, кърлежи, за слънцезащита и за успокоение на изгорялата кожа. А сега вече си имам и едно чудесно ролонче за облекчаване на сърбежа след ухапване от някое досадно насекомо.

Това малко шишенце мога да държа в джоба и ми е лесно да реагирам когато някой от нас усети ухапване и започне да се появява пъпка. Имам и едно в раницата за разходка в планината и едно в раницата на малкия, за да може сам да се намаже, ако се наложи.

Защо използвам етерични масла за след ухапване? Защото те са чудесни за облекчаване на сърбежа, ефективни са при кожни раздразнения, които могат да бъдат резултат от разчесване или за успокояване на раздразнената, зачервена и подута кожа.

Най – добрите масла за успокоение на кожата след ухапване:

Босилек – Това масло е невероятно за облекчаване на сърбежа! Ако имате само босилек, смесете го с малко кокосово масло и го нанесете на кожата и ще видите колко бързо ще спрете сърбежа.
Мента – Всички насекоми мразят ментата, което я прави чудесна за отблъскването им, плюс това действа много успокояващо на кожата, което я прави чудесна за облекчаване на сърбежа.
Чаено дърво – това масло е чудесно за всички кожни раздразнения.
Римска лайка – Много нежно за чувствителна кожа масло и прекрасно за охлаждане и успокояване.
Бергамот – Внимавайте когато го използвате през деня, тъй като е фоточувствително масло. По – добре е да не използвате, ако сте на пряка слънчева светлина.
Евкалипт – Подобно на ментата, това масло помага за охлаждане и успокояване на кожата от дразнения.

Като базово масло препоръчвам да използвате фракционирано кокосово масло. То е без миризма и е много леко, освен това се отличава с успокояващ ефект.

Следващата рецепта е за възрастен човек, но ако правите бленда за дете, разредете или намалете количеството капки.

Съставки за 10 мл бутилка рол он

фракционирано кокосово масло
етерично масло от босилек
етерично масло от мента
етерично масло от чаено дърво
етерично масло от римска лайка
етерично масло от бергамот
етерично масло от евкалипт

Сложете по 5 капки от всяко етерично масло в бутилката и допълнете с фракционирано кокосово масло. Използвйте при нужда.

Най-добре е да използвате тъмна бутилка и не забравяйте да съхранявате далече от пряка слънчева светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *