Топ 4 етерични масла при депресия

Депресията е често срещана днес и засяга всеки. Понякога дори и хора, с които общуваме всеки ден, може да се окаже, че страдат от депресия. Все пак има симптоми, които могат да сигнализират за признаци, като умора, тъга, липса на настроение, асексуалност, ниско самочувствие, загуба на апетит, тревожни мисли, нежелание за социални контакти…
Да, списъкът е доста дълъг и при всеки протича по различен начин, с различна сила и продължителност.

Причините за депресията са многобройни. Хроничният стрес, емоционалните проблеми от миналото, хормонален дисбаланс, алкохолът, неправилната диета, причиняваща хранителни дефицити, липсата на излагане на слънце, токсините в организма и хранителните алергии, са само малка част за всичко това.

Един от най-често срещаните начини, по които хората лекуват депресията, е чрез лекарства, отпускани по лекарско предписание. Въпреки че ситуацията при всеки е различна, твърде често тези лекарства имат сериозни странични ефекти, дори мисли за самоубийство, наддаване на тегло и необичайни промени в поведението.

Нашите основни емоции и хормонален баланс са в отговор на най-основните миризми. Това прави ароматите много мощен инструмент в ежедневието ни, защото директно влияят на паметта и емоциите ни, а наред с това да се справят с депресията и безпокойството.

Ето кои са сред най-дбрите масла, на които може да заложите при депресия:

1. Бергамот
Бергамотовото масло е чудесен антидепресант, защото има стимулиращо действие и може да създаде усещане за радост, свежест и енергия, като подобри циркулацията на кръвта ви. То работи като естествено средство при тревожност , а в комбинация с лавандула се смята, че може да повлияе при симптоми на депресия или тревожност при хора. Можете да използвате масло от бергамот, като втривате две до три капки в ръцете си и вдишвате бавно маслото. Опитайте също да разтриете маслото върху краката и стомаха.

2. Лавандула
Маслото от лавандула успокоява, подобрява настроението и отдавна се използва за подпомагане на битката с депресията. Изследване, публикувано от International Journal of Psychiatry in Clinical Practice, посочва, че 80-милиграмните капсули от етерично масло от лавандула могат да помогнат за облекчаване на тревожността и депресията, без да има странични ефекти. Още едно проучване, което показва, че ароматерапията с лавандула подобрява настроението, е направено при хора, страдащи от посттравматично стресово разстройство. За да облекчите стреса и да подобрите съня, може да дифузирате или да нанесете локаплно с ролон.

3. Римска лайка
Лайка е една от най-добрите лечебни билки за борба със стреса и за подпомагане на релаксацията. Ето защо не случйано тя присъства като съставка в свещи и други ароматерапевтични продукти, независимо дали са под формата на чай, тинктура или етерично масло.Според изследвания на Alternative Therapies in Health and Medicine и Pharmacognosy Review, вдишването на масло от лайка или ролон се препоръчват като естествено средство за тревожност и обща депресия.

4. Иланг Иланг
Иланг иланг има невероятни ползи срещу депресията и негативните емоции, свързани с нея. Вдишването на иланг иланг може да има незабавни, положителни ефекти върху настроението ви и да действа като леко лекарство. Изследванията показват, че може да помогне за освобождаване на отрицателни емоции като гняв, ниска самооценка и дори ревност! Иланг иланг действа и заради лекия си седативен ефекти, които могат да намалят стресовите реакции и да помогнат да се отпуснете. За да подсилите увереността, настроението и самолюбието, дифузирайте или нанесете локално. Как да използвате етерични масла за депресия

Други масла, които може да включите са още Див портокал, Спеърминт, Гераниум, Жасмин, Мандарина, Лайм, Тамян.

Има няколко начина да използвате етерични масла за депресия. За да освободите стреса, дори по време на сън, сложете дифузер до леглото си или нанесете локално в пулсовите точки и на стъпалата.
Вариант е да използвате маслата с базово масло и за масаж.

Предлагам ви една рецепта на др. Акс, която може да опитате и да споделите ефекта:

Масажна смес от лавандула и лайка при депресия
20–30 капки етерично масло от лавандула
20–30 капки етерично масло от лайка
60 мл масло от гроздови семки
Начин на употреба:
Смесете добре всички съставки в стъклена бутилка и размесете добре. Може да масажирате цялото тяло или да използвате ежедневно масло за масаж за ръцете и шията, както и на стъпалата вечер преди лягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *