Спорт и етерични масла

Всички знаем, че за да сме здрави, е важно да спортуваме редовно и да се храните здравословно. Но нека да поговорим за реалните ползи, които идват от тренировките и здравословното хранене.

Ползи от упражненията
Те носят десетки ползи. Освен че се чувствате по-добре като цяло, редовната физическа активност може да помогне за поддържане на здравето, подпомага по-добрия сън, за поддържане на здравословно тегло, редуцира нивата на стрес, намалява желанието за нездравословна храна.
Когато упражненията са съчетани със здравословна диета, тялото не само ще се чувства, но и ще изглежда и ще се представя по-добре. От своя страна здравословното хранене е важно, за да поддържате здравословно тегло, подпомага здравето на сърцето, за настроение, за общ тонус, в ежедневните ни дейности.

Разбира се, не всички здравословни проблеми могат да бъдат решени само чрез упражнения и здравословно хранене, но са ключът към по – пълноценен начин на живот.

И така, как етеричните масла се вписват в здравословния начин на живот?

Сами по себе си, етеричните масла имат много ползи за организма, когато се използват самостоятелно, но могат да бъдат изключително полезни, когато се комбинират със здравословно хранене и редовни упражнения. Ако включите етеричните масла в начина си на живот, ще видите колко са полезни са те и колко лесно ще ги приспособите към вашите нужди и предпочитания.

Всяко етерично масло има уникален набор от химически свойства, които му придават подчертан аромат, специфични ползи и го правят полезно за определени задачи.
Що се отнася до използването на етерични масла при спорт, най-полезните могат да бъдат тези, които има свойствата да загряват, охлаждат, тонизират и успокояват.

Затоплящи и охлаждащи масла

Етеричните масла със загряващи или охлаждащи свойства могат да бъдат полезни както преди, така и след упражнения, тъй като дават успокояващо усещане за кожата. Например, чрез локално масажиране на затоплящи масла в кожата по време на загряването, можете да отпуснете мускулите и да ги подготвите за движенията. Когато приключите с тренировката, прилагането на охлаждащи масла на краката, стъпалата и гърба може да помогнат за успокояване на тялото. И двете масла – за затопляне и за охлаждане могат да бъдат в полза при разтягане и масаж.

Примерите за етерични масла със затоплящи свойства включват Черен пипер, Касия, Канела, Карамфил, Тамян, Уинтъргрийн.

Етерични масла с охлаждащи свойства са босилек, кардамон и мента.

Енергизиращи, ободряващи и мотивиращи масла

Когато не се чувствате достатъчно мотивирани да тренирате, особено, ако това е всеки ден или следвате строг график, може да включите етеричните масла с енергизиращи свойства, които ще ви дадат сила преди и по време на тренировката. Нанесете на кожата или сложете малко количество масло върху дрехите, така че ароматът да остане с вас, докато тренирате.

Етеричните масла като Бергамот, Кипарис, Грейпфрут, Лимон, Сладка мента и Мандарина могат да енергизират, да ви направят по – мотивирани и жизнени.

Успокояващи и релаксиращи масла

След енергични упражнения е важно да се отпуснете и да си починете, за да дадете време на тялото да се възстанови преди следващата си тренировка. Може да използвате успокояващи етерични масла, за да създадете релаксираща среда и да подпомогнете тялото и съзнанието си.
Те могат да се използват в баня след тренировка или да се прилагат локално. Нанесете на стъпалата преди лягане или смесете с малко вода и базово масло в бутилка със спрей, като напръскате завивката си. Не забравяйте, че почивката между тренировките е важна част от здравословния начин на живот и етеричните масла могат да направят тази част от процеса още по-лесна.

При положение, че има толкова голямо разнообразие от етерични масла и всяко масло има уникална химия и набор от ползи, самите масла намират широко приложение по време на спорт.


За чисти дихателни пътища и по-лесно дишане
Правилното дишане еважна част от всеки вид физическа активност. Можете да използвате етерични масла като Кардамон, Дъгласка ела, Евкалипт, Лавандула, Чаено дърво или Мента, за да спомогнете за по – чистото и лено дишане по време на тренировка.

Масаж
Масажът след тренировка може да помогне на тялото ви да се отпусне. Тук от полза ще бъдат черен пипер, кедрово дърво, кипарис, евкалипт, джинджифил, лимонена трева, ветивер и уинтъгрийн.

Имунна система
Когато тренирате редовно и се опитвате да постигнете конкретни фитнес цели или да поддържате здравословен начин на живот, важно е да поддържате имунната система здрава. Укрепвайки имунната система, можете да поддържате тялото си достатъчно силно, за да продължите да напредвате към целите си. Етеричните масла като канела, карамфил, тамян, хвойна, лайм, смирна, петитгрейн, мащерка и див портокал могат да помогнат за здравата имунна функция.

Метаболизъм
Здравословният метаболизъм ще помогне на тялото ви да обработва правилно храната и ще даде на тялото ви хранителни вещества и енергия, от които се нуждае. Той зависи от много фактори, но наред с това може да включите в ежедневието си масла като Бергамот, Черен пипер, Касия, Карамфил, Копър, Грейпфрут, Хелихризум, Лайм или Мащерка.

Ето как да използвате маслата при спорт:

  • Добавете няколко капки грейпфрут, лимон или лайм във водата за по – добра хидратация преди тренировка
  • Сложете няколко капки Уинтъргрийн на памучна топка и сложете в чантата за фитнес, за да не мирише
  • Добавете няколко капки масло като лимон, мента или див портокал към листи за сушене и сложете в маратонките си през нощта, за да миришат свежо
  • Масло от канела с фракционирано кокосово масло са идеални за затоплящ масаж
  • За да отпуснете тялото и ума, добавете етерични масла като тамян, лавандула или сандалово дърво към ваната след тренировка и направете масаж на краката и стъпалата.

    А ето и една рецепта за отпускаща вана след тренировка:
    Смесете в топла вода английска сол, сода за хляб и някое от следните етерични масла (или комбинация): лайка, мента, лавандула, розмарин. Натопете краката и се насладете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *