5 етерични масла при белези

Почти няма човек, който да няма белези по тялото. Някои може да са невидими или на скрити места, докато други – явни и открити. Белег може да се появи следствие на удар, след операция, от разраняване на определена част от тялото, изгаряне, възпаление….
Ако имате белег, който искате да премахнете, имам добра новина. Съществуват етерични масла които могат да помогнат за заличаването или поне за избледняването му.

Процесът на заздравяване на рани всъщност е доста сложен и включва няколко фази: кръвосъсирване (хемостаза), растеж на нова тъкан (пролиферация) и ремоделиране на тъкан (съзряване).

1. Масло от тамян
Тамянът може да се използва за избледняване на белези, защото има способността да подобри процеса на възстановяване на кожата и вероятността от образуване на белег. Изследване, публикувано през 2017 г., подчертава способността на маслото да намалява значително нивата на IP-10 и ICAM-1, два важни провъзпалителни биомаркера. Алфа-пиненът е признат и като основен противовъзпалителен компонент на маслото.

2. Лавандулово масло
Лавандулата е друго масло, което е много добро за възстановяване на кожата, а наред с това има успокояващи, намаляващи стреса свойства, особено след операцията. Етеричното масло присъства в множество изследвания, които доказват, че помага за заздравяването на рани и изгаряния.

3. Масло от чаено дърво
Много хора смятат, че това масло е ефективно само в борба с акнето. Всъщност то има много характеристики, включително антибактериални, антисептични, противогъбични и антивирусни свойства.

4. Масло от хелихризум
Етеричното масло хелихризум е известно със своите противовъзпалителни, антимикробни и антиалергични свойства. Основна причина за това е един от най-впечатляващите противовъзпалителни компоненти на маслото – полифенолно съединение, наречено арзанол.

5. Пачули
Етеричното масло от пачули е харесвано от мнозина, защото повишава настроението със своя земен аромат, но наред с това може да подобри здравето на кожата. Обикновено се използва за белези и редица кожни проблеми като акне, екзема, възпалена, напукана и раздразнена кожа. Известно е, че помага при растежа на нови кожни клетки. Маслото от пачули също има впечатляваща антибактериална способност – още една чудесна причина, да го включите в грижата за кожата!

Как да използвате етеричните масла за белези
Както вероятно сте се досетили, локалното приложение е най-добрият начин да използвате на етеричните масла при белези. Сложете две до четири капки от две – три от горните масла и смесете с носещо масло като кокосово.
Маслото от ший също е друг чудесен вариант за разреждане. Втрийте сместа върху засегнатата зона два пъти на ден и третирайте до постигане на желаните резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *