Mindfulness медитация и етеричните масла

Автори: Ралица Брънекова и Веселина Живанкина

Стрес, тревожност, гняв, безпомощност, отчаяние – всички тези негативни емоции ни следват и са част от нашия живот и често ние не можем да ги контролираме, подвластни сме на тях. Почти никога не обръщаме внимание на нашия ум, който постоянно скача от една трудна ситуация в друга още по-заплетена и отчайваща. Резултатът често не е приятен за никой от нас – депресия, апатия, отчаяние, безпомощност, постоянни страхове.

Понякога забравяме какъв е смисълът на всичко това, за какво го правим, за кого!

Една от най-утвърдените практики за прекъсване на този кръговрат и излизане от него е mindfulness (“Майндфълнес“) – споделя Веселина Живанкина – сертифициран mindfulness-терапевт, коуч, трейнър и лектор. Най-общо казано това са древни медитативни практики, адаптирани към западния начин на живот, като метод за регулиране на стреса, емоциите, функцията на нервната система и много други. Една от основните практики на mindfulness е медитацията със следене на дъха. Но има и медитация в движение, работа с фокуса, чувствата, болка, травма и други.

Благоприятното въздействие върху мозъка, нервната система, емоциите, имунната система, психичното състояние е потвърдено от многобройни научни изследвания от цял свят.

Етеричните масла могат да ни подкрепят във фокусирането, релаксирането и успокояването на ума, те допринасят по-лесно и по-бързо да се отпуснем и насладим максимално на положителния ефект от медитацията.

За хората, които са запознати с етеричните маслата, най-подходящото масло за медитация е това, което е най-предпочитано и любимо на съответния човек.

Това е така заради силната връзка между миризмата и паметта и ако ние използваме едни и същи масла дълго време, нашият мозък лесно ще ни заведе в това успокояващо и медитативно състояние, което искаме да постигнем, всеки път все по-бързо.

Има няколко варианта на употреба на етеричните масла преди да започнем медитацията.

Ако сме в затворено помещение можем да пуснем дифузера с любимото ни успокояващо масло.

Най-предпочитаният вариант е да сложим няколко капки от вече избраното масло в дланите, да ги разтъркаме и да вдишаме дълбоко няколко пъти.

Може да се намажем и по пулсовите точки като сме добавили и няколко капки базово масло в този случай.

Сред най-често предпочитаните и най-подходящи масла за медитация са: тамян, смирна, сандалово дърво, нероли, ветивер, кедрово дърво, лавандула, иланг иланг, бергамот, роза, маточина.

Всеки може да изпробва кое масло как му действа при медитативна практика, а за начинаещите предлагаме този
Релаксиращ медитативен бленд:

  • Лавандула – 5 капки
  • Кедрово дърво – 3 капки
  • Бергамот – 2 капки

Mindfulness, медитация и етерични масла в правилната комбинация могат да ви разкрият един лесно достъпен, ефективен и приятен начин да намалите стреса в ежедневието си и да се обърнете към себе си, да се насладите на хубавите неща в живота и най-важното да започнете да обичате себе си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *