Депресия и хормони, как да се справим

Депресията е един от онези симптоми, за които не обичаме или се срамуваме да говорим. Ако кажем на някого, че сме в депресия, отговорът обикновено е да мислим позитивно и да гледаме на нещата от светлата страна. А всъщност искаме просто някой да чуе, как се чувстваме. И когато не намираме никого, слагаме щастливото си лице и крием факта, че се борим с чувство на депресия, умора, преумора и сме загубили интерес към в живота. И следват въпросите: „Как попаднах тук? Защо се чувствам толкова зле? „.

Много хора ще видят себе си в това описания. Ако сте на възраст между 35-50 г., сред факторите, които допринасят за това състояние може да са хормоните. Това са годините, в които те могат да си играят с нас и да ни поставят пред подобни трудни моменти.

Решението на повечето жени – посещение при лекаря, който най – вероятно ще препоръча лечение с антидепресанти. Но преди да го направите, се запитайте – дали те са способни да решават проблема в основата или са само временно спасение? И дали всъщност ще имат ефекта, който очаквате? А какво да кажем за страничните ефекти – като гадене, безсъние, възбуда, наддаване на тегло…

Затова помислете за един холистичен подход към проблема с депресията. На първо място, направете изследване за хормоните. Защо?

Има четири ключови хормона, които може да оказват влияние и да допринасят за депресията по един или друг начин.

Естроген
Ако нивата на естроген са твърде ниски, това може да е причина за депресия. По принцип нивата на този хормон се колебаят по време на месечния цикъл, но понякога те могат да паднат твърде ниско. Естрогенът помага за повишаване на серотонина и ендорфините, както и за повишаване нивата на невротрансмитера GABA (гама-аминомаслена киселина, която се съдържа естествено в организма). Тези хормони оказват дълбоко влияние върху вашето настроение, а когато нивата на естроген са твърде ниски, естественото производство на серотонин в мозъка спада, което води до липса на настроение, безсъние, умора и неудоволствие от живота.

Прогестерон
Ако естрогенът е важен за поддържане на здравословен емоционален баланс, прогестеронът е отговорен за поддържането на хормоналното равновесие. Той е успокояващ хормон и има антидепресантно действие. Освен това помага да регулирате нивата на естроген. Така, ако няма баланс между естроген и прогестерон можете да усетите дисбаланс в настроението – от депресия до тревожност.

Кортизол
Както знаете, хроничният стрес е основен фактор за повишаване нивата на кортизола. Другите ви хормони също страдат, което води до дисбаланс в естрогена, прогестерона и хормоните на щитовидната жлеза, които след това водят до спад на нивата на серотонин и други невротрансмитери, поддържащи балансираното настроение. Виждате ли връзката? Депресията не е нещо, което става за една нощ, а в резултат на промени, случващи се в тялото ви за по-дълъг период от време.

Щитовидна жлеза
Щитовидната жлеза има множество роли в тялото. Тя контролира метаболизма, помага за регулиране на кръвната захар и освобождаването на хормоните на стреса. Когато имате нарушение в хормоните на щитовидната жлеза, страдат невротрансмитерите, а това може да е причина за депресия.

Затова, преди да посегнете към антидепресантите, проверете вашите нива на естроген, прогестерон, щитовидна жлеза и / или кортизол, както и на нивата на витамин D. Имайте предвид, че дефицитът му може също да причини симптоми на депресия.

Естествени решения
За да подпомогнете нормалното ниво на хормоните и да повишите настроението си, има няколко неща, които можете да опитате. На първо място, уверете се, че се движите ежедневно – не е нужно да тренирате усилено, дори да е само йога или лека ежедневна разходка, ще увеличите притока на кръв и ще стимулирате мозъка ви да освободи ендорфини.

Обърнете внимание на това, което ядете. Избягвайте преработените храни, защото те са причина за спадове и пикове на инсулина. Избягвайте захарта и заложете на повече протеин, смесени с умерено количество здравословни мазнини.
Наред с това може да опитате и някои добавки като магнезий (особено в комбинация с витамин D. Според изследвания той може да помогне за облекчаване на депресията и тревожността.

И не на последно по значение място, добавете етерични масла в ежедневието си. Не, те няма да решат основните хормонални проблеми, но могат да спомогнат за намаляване на нивата на стрес. Всичко, което трябва да направите е да включите енергизиращи масла в дифузер, което може да помогне да се отпуснете, да се съсредоточите или да подобрите малкото настроение. Обонянието е пряко свързано с лимбичния център на мозъка, който контролира емоциите. А най-бързият начин да засегнете този контролен център е чрез миризмата.

Сред маслата, които може да ползвате са Бергамот, Салвия, Лимон, Роза и Розмарин.

Ето един бленд на др. Мариза Шнайдер, с който може да намалите негативните емоции.

Източник: Dr. Mariza Snyder

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *