Етерично масло от безсмъртниче – за безупречна кожа…и не само

Наскоро ми попадна статия, в която се разказваше за чудните свойства на растението хелихризум в помощ на кожата. Честно казано, не обърнах особено внимание, дори не знаех за това „екзотично“ растение. Но след като задълбочих познанията си по ароматерапия, разбрах, трябва да имам това масло. И това съвсем не е случайна прищявка.

Защото говорим за Безсмъртничето – това малко, красиво цвете, което се оказва, може да направи истински чудеса. Ето защо маслото от хелихризум се нарича „Вечно цвете“ поради способността си да възстановява кожата, да подобри тена, помага да се намали появата на петна и насърчава сияещият младежки тен.

Но първо малко история. Името „Helichrysum“ произлиза от гръцкото helios – слънце и chrysos – злато. Хелихризумът се използва в билковите здравни практики още от Древна Гърция, а маслото е високо ценено и търсено заради многобройните си ползи за здравето.

Как може да включите етерично масло от безсмъртниче в ежедневието си?

– Маслото от хелихризум може да помогне за регенерация на кожата и да направи тена ви сияещ. Нанасяйте директно върху лицето с малко базово масло или го добавяте към любимия си почистващ тоник за лице.
– Маслото е чудесно средство, с което ще помогнете за заличаване на белези и рани, дори и следоперативни или изгаряния, петна, обриви.
– За да подпомогнете здравословния метаболизъм, приемайте вътрешно по две капки етерично масло – можете да ги капнете директно в устата, да добавите няколко капки в чаша вода или да сложите в капсула.
– С успокояващите си и подмладяващи ползи, етеричното масло от безсмъртниче е ключова част от серума за след бръснене. В комбинация с някои от най-добрите етерични масла за кожа – тамян, лавандула, чаено дърво и смирна, ще успокоите всякакви кожни раздразнения.
– Етеричното масло от безсмъртниче е известно, че има успокояващи свойства, което се дължи на неговите химически компоненти, наречени естери. Затова, ако имате нужда от успокояващо усещане, масажирайте етеричното масло от безсмъртниче на тила.
– Ако се борите с акне, включете етерично масло от безсмъртниче в ежедневната си рутинна грижа. – След ден на слънце, нанесете малко масло от безсмъртниче с базово масло на лицето и ще усетите моментално облекчение.
– Маслото от безсмъртниче ще ви помогне и при кървене от носа. Комбинирайте с лавандула, смирна и гераниум и нанасяйте в зоната на синусите и носа.
– При кандида – според in vitro изследвания, специалните съединения в маслото на хелихризума – наречени ацетофенони, флороглуциноли и терпеноиди – могат да помогнат срещу вредния растеж на Candida albicans .
– Хипотензивното действие на хелихризума подобрява състоянието на кръвоносните съдове, като намалява възпалението, повишава функцията на гладката мускулатура и понижава високото кръвно налягане.
– Цветовете на Helichrysum italicum също са традиционно средство за лечение на различни чревни оплаквания и се използват като билков чай ​​за лечение на храносмилателни проблеми, свързани със стомаха, увредени черва и чревни заболявания.
– За да намалите болката и подуването на хемороидите, нанесете три до четири капки с памучна топка върху засегнатата област. Повторете на всеки няколко часа, за да облекчите болката, възпалението и подуването. Можете да добавите три капки масло от хелихризум с три капки лавандулово масло в топла вана и да промиете в нея.
– Маслото от хелихризум може да намали риска от образуване на камъни в бъбреците, поддържа и детоксикира бъбреците и черния дроб.
Др. Акс препоръчва прием на две капки цитрусови масла като лимон, лайм, портокал или грейпфрут два пъти дневно във водата и два пъти дневно разтриване с масло от хеликриз над долната част на корема.
– При възпаления на бъбреците и пикочния мехур, може да приемате вътрешно 1 капка в капсула, за да стимулирате отделянето на урината.
– Вътрешен прием се препоръчва също при отравяне, за да се стимулира работата на панкреаса и черния дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *