4 начина да овладеем стреса

Всеки го познава. И всеки го е преживял – под една или друга форма. Стресът се оказва бич за съвременното общество и се проявява под каква ли не форма – от умора, през бърнаут, нервност, паник атаки, до дълбока депресия.
И често се оказва, че начинът да се справим с него зависи само и единствено от нас самите – от начина на хранене, упражнения, през здравословния начин на живот, до медитация или хоби, което ни носи удоволствие….

Хроничният стрес подтиква тялото ни към това, което се нарича симпатично доминиране – естествената реакция на тялото да преодолее заплахите. Ако в миналото това е било инстинктът човек да се предпази от нападение на животно, например, днес това може да от безкрайното звънене на телефона, до опит да решим всички задачи, които стоят пред нас. В ежедневието си влизаме десетки пъти в подобно състояние, което само по себе си е обяснение за постоянния стрес, на който сме подложени.

От другата страна е нашата парасимпатикова нервна система. Като цяло тя забавя функциите на тялото – сърдечния ритъм, кръвното налягане, свиване на зеницата, тя позволява да почиваме, да спим.
Тези сложни обяснения целят едно – да разберете, че ключът към справянето със стреса е да използваме силата на съзнанието си, за да изместим господството на симпатиковата към парасимпатиковата нервна система.

Да, знам, че звучи много лесно да се направи, но всъщност това е много сложен процес и не е нужно да се случва изведнъж. Малките стъпки към промяна всеки ден, разчупване на рутината, нов начин на мислене са едно добро начало, от което може да започнете.

Ето някои начини да направите тази промяна всеки ден:

1 – Създайте си малки ритуали и задавайте граници

Започвайте и завършвайте деня си с благодарност към нещо, направете нещо, което ви доставя удоволствие – четете списание, книга, вземете ароматна вана…каквото и да е, просто да ви дава спокойствие.

Кажете „не“ на нещо, което ви пречи – на токсични хора, на задължения, които някой се опитва да ви вмени…

2 – Спете достатъчно

Не е тайна, че се чувствате уморени, стресирани и раздразнителни, когато не спите достатъчно спокойно. Позволете на тялото ви да се презарежда всяка вечер, за да имате капацитет да се справите с всичко, което ви очаква!

Доверете се на етерични масла (лавандула, римска лайка или ветивер) – вдишвайте, дифузирайте или нанесете локално.

3 – Етерични масла в помощ на стреса

Вече знаете, че етеричните масла влияят пряко на лимбичната система, която управлява нашите емоции и реакция на стрес. Дори само вдишването на аромата им е достатъчно, за да помогне да се успокоите и отпуснете. Заложете на етерични масла за намаляване на стреса като цитрусовите (див портокал, бергамот и лимон), лавандула, иланг иланг, градински чай, тамян и жасмин.

Въпреки че всяко от тези масла е мощно само по себе си, ето една препоръчвана смес на д-р Мариза Шнайдер за облекчаване на стреса:
2 к. лавандула
9 к. тамян
9 к. див портокал

Смесете в 10 мл. фракционирано кокосово масло и нанасяйте върху дланите. Раздалечете ръцете си над носа и устата и направете дълбоки коремни вдишвания, докато не почувствате, че стресът се стопява.

4 – Медитация, йога, дишане

Трябва да намерите онова „нещо“, което ви мотивира, което ви носи спокойствие и ви зарежда. За всеки това е различно, но целта е да върнете контрола, да се вслушате в тялото си и какво иска да ви каже.

Лекарствата не са решение, когато става въпрос за стрес. Започнете вашата промяна и се доверете на силата на етеричните масла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *