Могат ли етеричните масла да помогнат да се откажете от пушенето?

Отказът от тютюнопушенето e едно от най-трудните неща, които пушачите казват, че са правили. От Кралския колеж на лекарите в Лондон дори смятат, че „никотиновата зависимост трябва да се признае като основен медицински и социален проблем“, подобно на пристрастяването към кокаин и хероин.

За щастие природата предлага начини да се помогне за намаляване на част от стреса и изкушението, което идва заедно с отказването от цигарите. Разбира се, това става и при положение, че човек сам по себе си има волята да спре с този лош навик.

От Healingsolution коментират, че стресът е допринасящ фактор за пристрастяването към тютюнопушенето, но дори и да не сте под стрес, а по – скоро е навик, с който искате да се разделите, може да опитате едно или няколко от следващите масла:

№1 Етерично масло от черен пипер
Много хора смятат, че етеричното масло от черен пипер е най-добрият вариант, когато се опитват да преодолеят никотиновата зависимост и да се откажат от тютюнопушенето. Проучвания показват, че то също помага за намаляване не отрицателните симптоми, свързани с намаляването и спирането на никотина. Употребата на това етерично масло дори спомага да се намали чувството на безпокойство, следствие на факта, че не може да посегнете към цигара.

2. Етерично масло от портокал/ грейпфрут

Ако изпитвате симптоми на тревожност и стрес в желанието си да откажете цигарите, опитайте с масло от портокал. То е известно с това, че има успокояващо действие, което може да ви помогне да отпуснете и да облекчите гнева, за повече тонус и настроение.

3. Етерично масло от римска лайка

Етеричното масло от римска лайка се отличава с успокояващото си действие, което е особено важно при стрес. Вдишвайки го, тялото ви ще може да релаксира по-пълно и да помогне да облекчите напрежението, да освободите нервността и гнева.

4. Етерично масло от лавандула

Потърсете лавандула, ако изкушението не може да бъде потиснато. Етеричното масло от лавандула може да бъде много мощен инструмент за облекчаването на тревожността и напрежението, успокоява централната нервна система, помага при неспокойствие и безсънието.

5. Етерично масло от мента

Симптомите на спиране на никотин не са приятни. Много хора изпитват главоболие, гадене, проблеми с храносмилането и раздразнителност, а дискомфортът може да ги накара да се върнат към цигарите си, преди наистина да са започнали усилията им да се откажат.

Тук може да бъде полезно етеричното масло от мента, което облекчава главоболие и гадене, а свежият, силен аромат е в идеален контраст с миризмата на цигарен дим. Всъщност да започнете деня си с малко ментово масло може да бъде много по-вдъхновяващо, отколкото да посегнете към обичайната си цигара.

6. Етерично масло от розмарин

Какво става, ако изпитвате силно главоболие, без придружаващо гадене по време на периода на отказ от никотин? Може да вземете етерично масло от розмарин. То се използва като природно средство срещу главоболие и има силни противовъзпалителни свойства.

Най-добре е да направите комбинация от две масла, които да се сложат в инхалер и да вдишвате при желание да запалите цигара.

Никой не казва, че отказването от тютюнопушенето ще бъде лесно, но може да опитате с етеричните масла за облекчаване на част от стреса и изкушенията, които саботират толкова много хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *