10 причини да имате масло от черен пипер

Ако досега сте свързвали черния пипер само с подправяне на храната, значи не сте опитвали етерично масло от черен пипер. То е с високо съдържание на монотерпени и сесквитерпени, известни със своята антиоксидантна активност и способността да предпазват от сезонните патогени и заплахи, когато се употребява вътрешно.

Ето и още предимства на етеричното масло от черен пипер

 1. Облекчава болката
  Благодарение на своите затоплящи, противовъзпалителни и спазмолитични свойства, маслото от черен пипер помага за намаляване на мускулни наранявания, тендинит и симптоми на артрит и ревматизъм .
 2. Помага на храносмилането
  Маслото от черен пипер може да помогне за облекчаване на дискомфорта при запек, диария и газове. Това се дължи на спазматичния ефект, който маслото притежава.
 3. Намалява холестерола
  Когато се приема вътрешно, черният пипер може да повиши концентрацията на HDL (добрия) холестерол и намалява концентрацията на LDL (лошия) холестерол. Това е само част от изследванията, които сочат към ползите от вътрешно използване на етерично масло от черен пипер за намаляване на високите триглицериди и подобряване на общите нива на холестерола.
 4. Има антивирусни свойства
  Дългосрочната употреба на антибиотици доведе до еволюцията на мултирезистентни бактерии. Изследвания, публикувани в Приложна микробиология и биотехнологии, установяват, че екстрактът от черен пипер е насочен към бактериалната вирулентност (степента на патогенност на микроорганизмите, която се определя по способността им да инвазират тъканите на макроорганизма хазяин), без да влияе върху жизнеспособността на клетките, което прави лекарствената резистентност по-малка.
 5. Понижава кръвното налягане
  Когато етеричното масло от черен пипер се приема вътрешно, то може да подпомогне здравословното кръвообращение и дори да понижи високото кръвно налягане. Черният пипер е известен в аюрведическата медицина със своите затоплящи свойства, които са в полза на кръвообращението и здравето на сърцето, когато се използва вътрешно или се прилага локално. Смесването на масло от черен пипер с канела или етерично масло от куркума може да подобри тези затоплящи свойства.
 6. Намалява усещането за безпокойство и потиска глада за никотин
  Маслото от черен пипер може да помогне за намаляване на глада за никотин и симптомите на тревожност при пушачи, които се опитват да спрат цигарите.
 7. Помага за детоксикация на тялото
  Известно е, че маслото от черен пипер помага при респираторни проблеми и при проблем с лимфната системи. Доказано е, че веществото, което се съдържа в него – пиперинът, има „биотрансформативни ефекти“, включително детоксикация и подобрена абсорбция и бионаличност на билкови и конвенционални лекарства. Ето защо пиперинът е честа съставка в хранителните добавки. Етеричното масло също може да помогне за намаляване на симптомите на метаболитен синдром, като стимулира тялото да изхвърли токсините и да намали възпалението.
 8. Има затоплящо действие
  Преди разходка през зимата, нанесете една капка етерично масло от черен пипер с базово масло в долната част на краката си. Това дава усещане за затопляне. Вътрешен прием с вода или капсула може да помогне за поддържане на здравословна циркулация.
 9. Стимулиращо действие
  След следобедна дрямка не е необичайно да се събудите дори по-уморени, отколкото преди да поспите. В такива случаи етеричното масло от черен пипер е това, което трябва да имате. Нанесете няколко капки масло в долната част на краката за стимулиращо събуждане.
 10. За косата и кожата
  При кожно дразнене, причинено от студ, разредете капка масло от пипер с фракционирано кокосово масло и нанесете върху ръцете и краката. То е чудесно средство, ако искате да стимулирате растежа на косата. Просто сложете 1 или 2 капки към шампоана. Ето няколко лесни начина за използване на масло от черен пипер у дома:

За да увеличите циркулацията и притока на кръв към мускулите и нервите, добавете 3-5 капки масло от черен пипер към топъл компрес и нанесете върху корема или засегнатите зони.
За да облекчите дискомфорта при запек, диария и газове, вземете 1-2 капки масло от черен пипер вътрешно. Може да се прилага и локално върху корема.
За облекчаване на мускулни болки и тендинит, нанесете масло от черен пипер локално върху засегнатата област.
За да подпомогнете дихателните неразположения, вземете вътрешно или вдишайте маслото директно от бутилката.
За да облекчите претоварените дихателни пътища, нанесете 2-3 капки локално върху гърдите.
За да намалите апетита за цигари, дифузирайте масло от черен пипер или го вдишвайте директно от бутилката.
За да го използвате като естествено лечение за артрит и ревматизъм, нанесете 2-3 капки локално върху проблемната зона.
За да подпомогнете детоксикацията на тялото, вземете 1-2 капки вътрешно или нанесете 2-3 капки локално в долната част на краката.
За да добавите вкус към супи, яхнии, печени зеленчуци, салати и предястия, добавете етерично масло от черен пипер на върха на клечка за зъби.

Етеричното масло от черен пипер се комбинира добре с бергамот, градински чай, тамян, здравец, лавандула, карамфил, хвойна, сандалово дърво и кедрово дърво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *