6 етерични масла при гадене

Гаденето е проблем, което всеки един човек е имал и обикновено се определя като стомашен дискомфорт, придружен с желание за повръщане. Само по себе си гаденето не е заболяване, а може да бъде определено по-скоро като симптом на определен вътрешен, физически или психологически проблем. Понякога то може да е защитна реакция на организма – в резултат на развалена или прекаляване с храна, бременност или при пътуване.

За щастие има няколко етерични масла, които са безценни при подобни симптоми. Ето кои са те:

Джинджифил
Това е едно от най-добрите природни средства при гадене, както и при лошо храносмилане, диария, стомашни болки и дори повръщане. Изследване, публикувано през 2013 г., оценява ефектите от ароматерапевтичния масаж на корема с масла от джинджифил и мента върху жени с дисменорея. И двете масла имат впечатляващ ефекти, но джинджифиловото масло е специално посочено за облекчаване на гадене, повръщане, замаяност, умора и главоболие.

Мента
Няколко проучвания показват, че ментовото масло е полезно в случаи на следоперативно гадене и повръщане. Известно е, че ментата има антиеметични и спазмолитични ефекти върху стомашната лигавица и дебелото черво. Изследванията показват, че ментовото масло може да помогне за подобряване на някои симптоми на диария, синдром на раздразнените черва.

Лавандула
Ако търсите етерични масла за гадене и безпокойство, лавандулата е отличен вариант. Понякога гаденето може да бъде предизвикано от стрес и тревожност, а етеричното масло от лавандула, добре известно със своите успокояващи ефекти, може да помогне за намаляване на тревожността и гаденето. Лавандулата е известна и със своите антидепресивни ефекти, действа успокояващо на тялото и върху ума.
Когато лавандуловото масло се вдишва, то пряко влияе върху лимбичната система, особено върху амигдалата на мозъка и хипокампуса. Когато се използва локално, два от неговите активни компоненти, линалоол и линалилацетат, се абсорбират много бързо през кожата и успокояват централната нервна система.
Благодарение на успокояващите и спазмолитични ефекти, някои хора избират лавандулата като едно от своите етерични масла за облекчаване на стомашните бъгове.

Етерично масло от лимон
Лимоновото масло е едно от най-често препоръчваните етерични масла за сутрешно гадене, често срещана при бременни жени. Доказано е, че само вдишване на етерично масло от лимон помага за успокояване и облекчаване на гадене и повръщане поради бременност.

Етерично масло от лайка
Лайката всъщност се използва от древни времена при храносмилателни оплаквания и при стомашно разстройство, газове и диария, както и безпокойство и безсъние. Със своите невероятни релаксиращи свойства, които успокояват червата, както и ума, етеричното масло от лайка е перфектен избор при гадене.

Етерично масло от копър
Копърът обикновено се използва при киселини, газове, подуване на корема и загуба на апетит. Етеричното масло може да помогне за успокояване на храносмилателната система, когато се използват както вътрешно, така и външно.

Как да използваме етерични масла при гадене
Вдишвайте директно от бутилката
Дифузирaйте едно или комбинация от етерични масла
Втрийте директно в кожата
Направете във вана с масло
Може да приемете с капсула или в напитка

Можете да използвате етерични масла локално при гадене, като ги прилагате върху областта на корема, задната част на врата или долната част на краката. Необходими са само капка или две масло, нанесено с базово масло.

2 thoughts on “6 етерични масла при гадене

 1. Iliyana Tsvetanova says:

  Търся нещо против гадене, става въпрос за жена на 75год.,с постоянно гадене.
  По-колко капки се приемат и кои масла ми препоръчвате

  • Петя Ралчева says:

   Здравейте, може да направите комбинация от етерични масла джинджифил, фенел и мента. Бленд ZenGuest/ DigestZen също е подходящ. И двата варианта могат да се приемат вътрешно или да се нанасят локално в областта на корема. Ако не разполагате с масла, мога да ви предложа да направя бленд.
   Като цяло обаче е добре да помислите в какво може да се търсят причините за това гадене – определена храна, напитки….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *