Тайните на маслото от карамфил

С аромат на Коледа, с пикантен и запомнящ се мирис, маслото от карамфил е много ценно, но незнайно защо не е сред популярните. Историята разказва, че китайците използват карамфил повече от 2000 години като аромат и подправка. Карамфилът е донесен в китайската династия Хан от Индонезия още през 200 г. пр. н. е. Тогава поданиците държат карамфил в устата си, за да подобрят дъха си по време на аудиенции при своя император.

Моята първа среща с карамфила беше по време на коледните празници миналата година, когато моят татко беше с възпалени венци и пулсираща болка. Нямаше зъболекар към когото да се обърнем, но след две намазвания с карамфил и тамян, проблемът беше решен, а до зъболекарския кабинет изобщо не се наложи да ходи :).


Карамфилът се е отглеждал в Индонезия до края на 1700 г., а по- късно е пренесен от Източна Индия до островите в Индийския океан и Новия свят. Карамфиловото масло е било едно от основните етерични масла, които предпазват хората от заразяване с бубонната чума в Европа. Предполага се, че древните перси са използвали карамфилово масло като любовна отвара.В аюрведа лечителите отдавна използват масло от карамфил при храносмилателни проблеми, треска и дихателни проблеми. В традиционната китайска медицина карамфилът е високо ценен със своите противогъбични и антибактериални способности.

Карамфилово масло има изключително широк спектър на приложение – от подобряване на кръвообращението, до намаляване на възпалението и при акнеична кожа. А една от най-известните употреби на масло от карамфил е при проблеми със зъбите или венците. Освен като доказано противовъзпалително и болкоуспокояващо средство, карамфилът е и широкоспектърно антимикробно средство и е добър избор за повишаване на имунната система.

Готови ли сте да научите за всички невероятни употреби на масло от карамфил?
Ето някои от най-честите употреби на масло от карамфил днес:
1. Здраве на кожата и при акне
Маслото от карамфил подпомага борбата с ефективно планктонните клетки и биофилмите на бактерия, наречена Staphylococcus aureus или S. aureus. Това е един от няколкото щама бактерии, които са научно свързани с патогенезата на акнето.

Вземете 3 капки масло от карамфил и добавете 2 чаени лъжички мед. Смесете заедно и измийте лицето си както обикновено.

2. В борба с кандида
Едно от най-мощните употреби на карамфилово масло е борбата с кандида и при чревни паразити. За да направите прочистване от кандида или паразит, можете да приемате масло от карамфил вътрешно в продължение на две седмици, препоръчва др. Акс. Освен това консумирайте големи количества богати на пробиотици храни и / или приемайте пробиотична добавка и елиминирайте преработената захар и зърнени храни.

3. Облекчаване на зъбобол
Една от най-известните употреби на карамфилово масло е при зъбобол. Смята се, че то има същия обезболяващ ефект като бензокаин.

4. Високо съдържание на антиоксиданти
Знаете ли, че грам карамфил съдържа 30 пъти повече антиоксиданти, отколкото боровинките, чиято стойност е 9 621. Както знаете, антиоксидантите са молекули, които помагат в борбата със свободните радикали, забавят стареенето, дегенерацията и предпазват тялото от лоши бактерии и вируси. Поради високия си брой на антиоксиданти и нивата на евгенол, карамфилът е известен още като най-добрата „защитна“ билка и се използва в много смеси от етерични масла, сред които OnGuard.

5. В помощ на храносмилателната система и при язва
Една от традиционните употреби на маслото от карамфил е при проблеми, свързани с храносмилателната система, включително лошо храносмилане, морска болест, подуване на корема и метеоризъм (натрупване на газове в храносмилателния тракт).
Изследванията също така показват, че маслото от карамфил може да помогне при язва в храносмилателната система.

6. Мощен имуностимулатор
Не е случайно, че то част от OnGurd бленда. Със своите мощни антибактериални и антивирусни способности, карамфиловото масло стимулира имунната система, за да се пребори или дори да предотврати настинката и грипа.

7. Може да помогне за понижаване на кръвното налягане
Ако се борите с високо кръвно налягане или хипертония, маслото от карамфил може да ви помогне. Това се дължи на евгенолът, който може да разшири основните артерии в тялото, като същевременно намалява системното кръвно налягане.

8. Противовъзпалително средство и за здрав черен дроб Ниските дози евгенол, които се съсдържат в маслото от карамфил, могат да предпазят черния дроб и и да редуцира клетъчното окисление (което ускорява процеса на стареене).

Имайте предвид, че приемането на големи дози вътрешно може да навреди на храносмилателната лигавица, а външното използване може да раздразни чувствителната кожа. Затова, както при всички етерични масла, е важно да не прекалявате!

И не на последно място – маслото от карамфил намира приложение и в кулинарията. Аз лично го включвам в сместа за сладки или пай, слагам го дори в дресинг за салата. Резултатът е зашеметяващ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *