Етерични масла за дихателна подкрепа

Дали заради сезона, заради мръсния въздух или като хроничен проблем, все повече хора страдат от респираторни усложнения. И дори на пръв поглед да изглеждат безобидни, те могат да се задълбочат и да доведат до изключително сериозни последствия.

Някои от най-често срещаните хронични заболявания са:
– Астмата
– Хронична кашлица
– ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест)
– Белодробна фиброза
– Бронхит
– Пневмония
Това са само малка част от състоянията, които трябва да се следят и да се търси консултация с лекар.

Как да си помогнем?
Не винаги медикаментите да единственото решение на тези или други проблеми. Наред с това, експертите препоръчват още няколко факта, на които да обърнете внимание.
– Подобряване на диетата
– Движение и физически упражнения (консултирайте се с лекаря си, какви физически дейности са подходящи за вас)
– Управление на стреса. Psychology Today пише, че продължителният стрес „може да има вредни физически и психологически последици, включително сърдечни заболявания, диабет, тревожност и депресия“. Намаляването на стреса е важно за доброто физическо и психическо здраве!
 Качествен сън. Знаем, че сънят е от решаващо значение за доброто здраве, но в съвременния все повече хора се оплакват от нарушенията. Опитайте се да имате най-малко 7 часа сън на нощ.
– Детоксикирайте дома и живота си, съветва д-р Зелински. Това е отличен момент да направите промени, като премахнете токсичните елементи от живота си, включително нездравословни практики, негативни мисли и вредни храни и продукти.
– Включете етерични масла. Етеричните масла могат да осигурят подкрепа за хора с респираторни заболявания, а благодарение на антимикробния им ефекти, защитават от вируси и бактерии.

Ето някои от най-добрите етерични масла за здравето на дихателните пътища и как можете да ги използвате.
1. ЕВКАЛИПТ
Според изследвания основната съставка на евкалиптовото масло, цинеол, може да бъде полезна за пациентите с ХОББ.
Приложение: Дифузирайте 5-6 капки равни части кардамон, евкалипт, лимон, мента, розмарин и чаено дърво.

2. МЕНТА
Доказано е също, че то има умерени инхибиторни ефекти върху различни щамове на грипни и стафилококови вируси. Ментовото масло е чудесен избор при задух или запушен нос, храчки.
Приложение: Дифузирайте 3 капки мента и 3 капки лавандулово масло. Тази смес също може да помогне за облекчаване на възпалението.

3. КАРДАМОН
Подобно на джинджифила, кардамонът е и скъпа подправка за готвене, помага на храносмилателната система. Кардамоновото етерично масло включват 1,8-цинеол, химикал, който е бил използван за лечение на множество възпалителни заболявания като бронхит, синузит, хроничен ринит и астма.
Приложение: За здравето на храносмилателната система сложете 1 капка кардамон, 1 капка джинджифил в гел капсула и долейте със зехтин. Пийте по 1 на ден до 3-4 седмици.

4. ЧАЕНО ДЪРВО
Етеричното масло от чаено дърво вече е известно, че има доказани ползи за множество проблеми – от рани до борба с акнето. Изследванията показват, че вдишването на масло от чаено дърво има добро противогъбично действие.
Приложение: Сложете капка към любимите си смеси за дифузер. Или смесете 1 капка чаено дърво и 1 капка масло от риган към гел капсула и изпийте. Приемайте за 7 до 10 дни.

5. ЛАВАНДУЛА
Най-известното масло за облекчаване на стреса, главоболието и безпокойството, етеричното масло от лавандула може да бъде полезно и за хора, страдащи от астма. Това се дължи на основните му съставки, линалилацетат и линалоол, които могат да действат като противовъзпалително средство за пациенти с астма и дихателни пътища.
Приложение: Използвайте като част от смес от алергии като смесите лавандула, мента и лимон в дифузер или ролон за мазане.

6. МАЩЕРКА
Маслото от мащерка също е чудесно при кашлица и има имуностимулиращи свойства.
Приложение: Сложете по 1-2 капки масло от мащерка, мента и лимон в дифузер за енергизиращ и дезинфекциращ ефект.

7. КАНЕЛА
Етеричното масло от кора на канела е още едно от 14-те тествани за определени патогени, включително бактерии, свързани с определени видове грип и пневмония. Купувайте масло от кора на канела, а не масло от листа на канела, тъй като те имат много различни съставки. Канеленото масло е горещо, затова го разреждайте правилно, когато го използвате.
Приложение: Дифузирайте 5-6 капки смес от равни части канела, карамфил, евкалипт, лимон, портокал и розмарин за имунoстимулираща смес!

8. ЛИМОНЕНА ТРЕВА
Маслото от лимонена трева има дълга история в традиционната медицина в много култури. Съвременните изследвания обаче са изследвали масло от лимонена трева заради неговото антимикробно приложение в безопасността на храните, както и способността му да се бори с устойчиви на антибиотици въздушни патогени. Обикновено е безопасно, но ако имате чувствителна кожа, може да реагирате с обрив или дискомфорт. Винаги разреждайте правилно етеричните масла, преди да ги използвате върху кожата си.
Приложение: Дифузирайте равни части етерични масла от лимонена трева и здравец, за да изчистите въздуха.

9. КАРАМФИЛ
Етеричното масло от карамфил има противогъбични, антибактериални и антисептични свойства и е отличен избор за здравето на зъбите. Карамфиловото масло не се комбинира добре с някои лекарства, които разреждат кръвта, затова се консултирайте с лекар, преди да използвате.
Приложение: Експертите изчисляват, че 80% от симптомите на заболяването са причинени от проблеми в устата. Сложете по 1 капка карамфил и мента в 1 супена лъжица кокосово масло и жабурете за 15 минути. Можете да правите това 3-4 пъти седмично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *