Какво е базово масло и как да изберем правилното?

Много често ми задават въпроса – как да избера правилното за мен базово масло? Те са толкова много и не знам кое масло, за какво е.
Всъщност изборът на базово масло е сходно с това на избора на етерично масло – просто избирате това, което има свойствата, необходими за вашите специфични изисквания в ароматерапията. Следователно на първо място трябва да решите как и къде искате да ги използвате и след това да разгледате свойствата, действията и вискозитета на носещите масла, използвани в ароматерапията. Тогава изборът става наистина лесен.
Базови масла – за тяло или лице?
Например, ако имате нужда от базово масло за обикновен масаж на тялото, маслото от сладък бадем или кокос би било идеалният избор. Но дали те са и толкова подходящи и за лице? Стават и за лицето, но не са най-доброто решение.
Защо?
Някои базови масла съдържат повече от незаменимите мастни киселини и витамини, които са необходими за подхранване на кожата, помагат при по-състарена или склонна към бръчки кожа. Такива са например маслата от моринга и жожоба. Те съдържат големи количества незаменими мастни киселини и са чудесни за третиране на лицето. Но когато става въпрос за ароматерапевтичен масаж, те не са подходящи, защото са малко по-тежки като консистенция за масаж на големи части от тялото.
Смесвайте
Някои масла като авокадо, таману и пшеничен зародиш са богати на подобряващи кожата хранителни вещества, но са и по-тежки, за да се ползват самостоятелно. Освен това имат и лека миризма, която за някои хора не е приятна. Ето защо е добре те да се смесят с базово масло с по-лека текстура – например масло от сладък бадем, кайсия или праскова. По този начин можете да се насладите на всички терапевтични ползи на базовите масла.
Същият съвет се отнася и за други по-богати масла като пореч, вечерна иглика и шипка, въпреки че нямат подчертан аромат. Всички те са чудесни за използване в интензивни, овлажняващи процедури за лице, но е препоръчително да ги смесват с по-леко базово масло.
Удивителни ползи от базовите масла
Често се смята, че базовите масла са по-маловажни от етеричните, но това съвсем не е така. Обикновено ароматерапевтичното лечение се състои от 2% етерично масло и 98% базово масло, докато при процедури за лице това съотношение пада до около 1% етерично масло и 99% масло носител! Истината е, че базовите масла носят много невероятни ползи за вашата кожа – особено когато има синергия с етеричните масла, които сте избрали. Когато правилните масла се смесят заедно в правилните пропорции, резултатите могат да бъдат изключителни.


Ето някои от най-добрите базови масла:

Бадемово масло – то омекотява и подхранва кожата и често е предпочитано за масаж на тялото.
Арганово масло – богато на протеини, аргановото масло укрепва протеиновите свързващи структури, които стягат кожата и подобряват еластичността й, като същевременно има регулиращ ефект върху себума и намалявайки секрецията му при мазна кожа.
Масло от кайсиеви ядки и масло от праскова – и за двете масла са идеални за лице заради тяхната лека консистенция, оставяйки усещане за мека и еластична кожа.
Масло от авокадо (нерафинирано) – то овлажнява и омекотява сухата и зряла кожа. Добавете масло от авокадо към друго базово, ако смятате, че миризмата е твърде силна, или го използвайте неразредено, за да се насладите на пълните му предимства.
Масло от пореч -това е най-богатият източник на гама линоленова киселина (GLA) във всички базови масла, съдържащо до 25%, а клиничните изпитвания показват, че GLA помага за насърчаване на здрави, подвижни стави. То е чудесно и за кожата на лицето, помага за омекотяването фини линии и бръчки. Смесете масло от пореч с по-леко базово.
Кокосово масло – перфектно за овлажняване както на ръцете, така и на тялото, кокосовото масло е леко и лесно се абсорбира в кожата, оставяйки я гладка. Може да се използва и като интензивно лечение за овлажняване и поддържане на чуплива или суха коса.
Масло от жожоба – благодарение на своята молекулярна структура, маслото от жожоба е идеално при запушени пори, овлажнява и подпомага здравия, блестящ тен, което го прави още едно идеално масло за лице.
Масло от макадамия -това силно подхранващо масло е богато на палмитолеинова киселина, която подпомага младо изглеждащата, мека и еластична кожа. С напредването на възрастта телата ни произвеждат по-малко палмитолеинова киселина, така че редовното използване на масло от макадамия може да помогне в борбата за предотвратяване на преждевременно стареене.
Шипково масло – то е мощен регенератор на кожни клетки, помага да се предотврати преждевременното стареене на кожата, като същевременно предотвратява образуването на бръчки. Това масло е отлично за използване при стрии, белези или проблемни типове кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *