Tоп 3 етерични масла при синини

Когато говорим за етерични масла, хората веднага се сещат за психичното здраве, за аромата им, за помощта, която оказват при дихателни проблеми или главоболие, например. Но рядко се сещаме, че те могат да решат и някои физически проблеми – като синините. Има етерични масла, които имат невероятни противовъзпалителни и аналгетични свойства и могат да улеснят по-бързото заличаване на синини.

Синини се появяват, когато кръвоносните съдове между кожата и тъканите се спукат. Тъй като няма лезия, кръвта се събира под повърхността на кожата. Натъртванията преминават през няколко фази, които можете да различите по цвета.

Червено – след удара кожата често веднага се зачервява, тъй като прясна кръв започва да се натрупва под нея.

Синьо, лилаво или черно – тъй като кръвта започва да губи кислород, тя променя цвета си. Синини на възраст от 1 до 2 дни могат да станат сини, лилави или черни в зависимост от цвета на кожата ви.

Жълто или зелено – тялото започва да разгражда хемоглобина, а след 5 до 10 дни натъртването става жълто или зелено.

Жълтеникавокафяв или светлокафяв – след 10 до 14 дни, когато синината започне да зараства, тя ще стане жълтеникавокафява или светлокафява и скоро ще избледнее.

Етерични масла за лечение на натъртвания

Ако сте от хората, които не искат да чакат заздравяването на синините, можете да ускорите процеса с помощта на няколко масла

1 – Лимонена трева
То има затоплящи и противовъзпалителни свойства и помага за облекчаване на болката от въздействието, причинило натъртването, или от самото натъртване. Също така може да помогне за намаляване на появата на подуване, особено около натъртеното място.

2 – Здравец/ Гераниум
Това етерично масло помага за стимулиране на притока на кръв, което насърчава производството на здрава тъкан и ще ускори процеса на заздравяване на синината. Освен това има противовъзпалителни свойства, които спомагат за намаляване на появата и болката от натъртване.

3 – Лавандула

То има стягащи и противовъзпалителни свойства, които предотвратяват обединяването на кръвта в засегнатата област.

Как да използваме етеричните масла за лечение на натъртвания

Тъй като по кожата се появяват синини, те се лекуват най-добре чрез локално нанасяне. Разбира се, винаги трябва да се разрежда с базово масло, за да се предотврати дразненето и да се даде възможност за ефективно абсорбиране в кожата.

Можете да използвате етерично масло на студен или горещ компрес. Хубаво е веднага след удара да добавите няколко капки от избраното етерично масло върху кърпа, след което сложете лед. Нанесете студения компрес върху засегнатата област. Това ще помогне за намаляване на размера на синината. След 2 дни можете да започнете да използвате горещ компрес с 5 капки етерично масло, за да стимулирате допълнително кръвния поток и да насърчите по-бързото заздравяване.
Някои етерични масла работят най-добре в по-ранния етап от натъртване и е добре да се прилагат веднага след удара. Редовното нанасяне обаче е важно, за да се справите бързо с проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *