Домашни трикове с етерични масла

Етеричните масла са здраве, етеричните масла за жизненост, извор на ароматна наслада, в помощ за всяка ситуация у дома, спокойствие, че имам верен и натурален съюзник в ежедневието.

Но наред с това те са чудесни и за грижата за дома. Ще споделя с вас няколко начина, по които може да използвате маслата при следващото почистване.

1. Без миризма в кофата
Когато сменяте торбата за боклук, капнете 2-3 капки етерично масло от лимон на дъното на кофата, за да освежите пространството и да прикриете миризмата.

Други масла, които да използвате са чаено дърво, лимонена трева, див портокал, канела и розмарин.

2. Прахосмукачка дифузер

Добавете няколко капки етерични масла към торбичката на прахосмукачакта, за да освжите въздуха, докато обирате праха. Ако няма торбичка, сложете няколко капки върху филтъра.

3. Дезодорирайте килима

Ако трябва да освежите килима у дома, поръсете го със сода за хляб и няколко капки етерично масло от лавандула. Оставете на килима за няколко минути и след това почистете мястото с прахосмукачка.

 

4. Спрей за стая

Ако искате да освежите стаята без никакви химикали, можете да направите обикновен домашен спрей за стая. Добавете няколко капки от любимото си етерично масло в стъклена бутилка с пулверизатор, долейте с вода от хамамелис, разклатете добре и напръскайте.

5. Магическа смес

Използвали ли сте някога онези бели вълшебни гъби? Те са чудесни за почистване на надраскани стени или на по – упорити петна. Следващият път опитайте само етерично масло от лимон и парцал. Поставете няколко капки лимоново масло върху петното и го избършете. Воала!

6. Премахва грес

Етеричното масло от лимон може да се използва за премахване на мазнини и замърсявания от дрехи, мебели и съдове. Добавете няколко капки към замърсеното място, оставете го да преседи малко и избършете с чиста кърпа.

7. Премахване на стикер (етикет)

Със сигурност ви се е налагало да премахнете стикер от прозореца или някоя бутилка. Етеричното масло от лимон или див портокал може да улесни тази работа. Поставете няколко капки лимоново масло направо върху стикера или чиста кърпа и избършете.

8. Освежете косата
Добавете няколко капки етерично масло от лавандула в бутилка с вода и напръскайте косата. Изсушете със сешоар и оформете. Можете да направите обикновен сух шампоан с арарут, какао на прах и лавандулово масло. Намажете корените и разрешете косата.

Други масла, които да опитате са розмарин, мента, кедрово дърво или лимонена трева.

9. Премахва лак за нокти

Избягвайте химикалите и изсушаващите ефекти на лака за нокти, като вместо това използвате етерично масло от лимонена трева. Добавете няколко капки лимонена трева върху памук и разтрийте нокътя. Или сложете капка лимонена трева направо върху нокътя и избършете с кърпа.

10. Ароматизатор за тоалетна

За да бъде тоалетната свежа и уханна, сложете няколко капки масло от вътрешната страна на картона на ролката тоалетна хартия.

11. Изгонете паяците

Ако имате проблем с паяци у дома, може да използвате маслото от мента. Паяците и повечето други насекомимразят миризмата на мента. Сложете няколко капки на памучни топки и ги поставете в ъглите и под мебелите.

12. Свежи обувки
Добавете няколко капки етерични масла в обувките, за да ги освежите. Най-добрите етерични масла за покриване на миризливите обувки са лимон, розмарин, кориандър, сибирска ела и чаено дърво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *