Етерични масла при глаукома

Все повече хора се оплакват от проблеми с очите, но в повечето случаи го отдаваме на преумора или постоянното взиране в екрана на електронните устройства. Ако този дискомфорт продължи дълго обаче, е добре да потърсим лекарска консултация. Защото все по – често се оказва, че уж невинното оплакване може да е началото на нещо по – сериозно и дори опасно за зрението – глаукома.
Това стряскащо очно заболяване се характеризира с повишено очно налягане, което засяга зрителния нерв и ако не се хване на време може да доведе до слепота.

Коварността на глаукомата се крие в това, че обикновено засегнатият дори не подозира за него, а един обикновен рутинен преглед може и да не покаже признаците за него.

Тъй като няма очевидни симптоми на глаукома, е важно да се подлагате на рутинни очни прегледи. Помолете вашия лекар да измери вътреочното налягане, да тества за увреждане на зрителния нерв и да измери дебелината на роговицата и ъгъла на дренаж. Всички тези фактори ще помогнат да диагностицира глаукома и да започне незабавно лечение.

Конвенционално лечение

Конвенционалното лечение на глаукома включва капки за очи, лекарства, лазерна терапия и хирургическа намеса с цел забавяне на загубата на зрителното поле чрез понижаване на вътреочното налягане.

Но наред с това има и природни средства за лечение на глаукома. Ето някои от тях:
1. Приемайте богати на антиоксидантни храни– плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамин А и С, включително зелени зеленчуци, зеле, зелен фасул, кейл, спанак и целина, храни с високо съдържание на каротеноиди. Оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци са от решаващо значение за осигуряването на достатъчно витамин А, за да поддържат очите здрави. Н
2. Боровинка – тя съдържа редица фенолни съединения, включително флавоноли, кверцетин и фенолни киселини. Също така съдържа антоцианин, мощен антиоксидант, който е показал, че подобрява здравето и зрението на очите.
3. Астаксантин – това е мощен каротеноид, който може да помогне за предотвратяване на увреждане на ретината. Той се среща естествено в червено-оранжеви цветни храни, като водорасли и сьомга, и също се предлага под формата на добавки.
4. Рибено масло – рибеното масло обръща възрастовите нарушения на очите. Проучване , публикувано в International Journal of Ophthalmology предполага, че маслото от черен дроб на треска, като комбинация от витамин А и омега-3 мастни киселини, е полезно за лечение на глаукома, тъй като намалява вътреочното налягане, увеличава очния кръвоток, подобрява оптична невропротективна функция и предотвратява оксидативното увреждане, което допринася за прогресирането на глаукома.
5. CoQ10 – коензим Q10) е антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на увреждане на очите от свободните радикали.
6. Магнезий – той отпуска стените на кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв. В проучванията той също е показал невропротективни ефекти чрез защита на клетките от оксидативен стрес и апоптоза.

7. Етерични масла

Въпреки че не можете да поставите етерични масла директно в очите, нанасянето на малко количество локално около очите може да бъде от полза.
Топ масла, които да включите:
– Тамян – подобрява зрението и кръвния поток. Етеричното масло от тамян е известно и със своите невероятни противовъзпалителни свойства, а прилагането му около очите върху орбиталната кост увеличава шансовете за намаляване на глаукомата.
– Кипарис – Кипарисът подобрява кръвообращението и повишава здравината на капилярите. Етеричното масло от кипарис има способността да балансира налягането в очите. Можете да дифузирате етеричното масло и да вдишвате или просто да го използвате локално около очите и бузата. Нежният дървесен аромат на кипарисово масло също създава успокояващ ефект, който го прави страхотен за релаксация.
– Лимонена трева – Лимонената трева поддържа очните тъкани, подобрява циркулацията, намалява очното налягане и подпомага здравето на очите. То стимулира притока на кръв, разширява кръвоносните съдове и възстановява необходимите хранителни вещества в очите. Смесете с базовоо масло и нанесете върху бузата, около очите си или го вдишайте с помощта на дифузера.
– Карамфил – той е известен със своите лечебни ефекти и е едно от най-добрите етерични масла за контрол на очното налягане, причинено от глаукома, и подобряване на циркулацията. Това е горещо масло и се употребява само силно разредено в зоната около очите.
– Хелихризум – то се счита за един от най-добрите решения, тъй като се използва широко за регенериране на тъканите и нервите. То подобрява кръвообращението, което е необходимо за пациентите с глаукома. Всъщност много експерти силно препоръчват етерично масло за поддържане на очна хипертония и за контрол на симптомите, свързани с глаукома. Това етерично масло е едно от по-малко известните, но много ефективни масла за подобряване на зрението.
– Див портокал – то е с високи терапевтични свойства, помага за разширяване на съдовете и подобряване на кръвообращението.
Можете да направите ролон с всяко от горните масла и да го прилагате при проблеми с очите:
В 10 мл. ролон бутилка смесете по 1 капка карамфил, лимон и лимонена трева, 2 капки етерично масло от тамян, 4 капки етерично масло от хелихризум и 5 капки етерично масло от кипарис. Долейте с масло от жожоба или кокосово масло. Нанасяйте в областта около очите – върху очните кости и го използвайте редовно два пъти на ден.
Друга смес, която може да опитате в 1 капка етерично масло от лимонена трева, 3 капки евкалипт радиата и 5 капки етерично масло от кипарис. Смесете всички етерични масла в бутилка от 10 мл., добавете базово масло. Нанасяйте в зоната около очите по 3 пъти на ден за най-добри резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *