Масло от риган – срещу инфекции, гъбички и настинка

Създадени специално за борба с бактериални инфекции, антибиотиците са един от любимите инструменти на лекарите за лечение на много здравословни проблеми. Но има и едно недостатъчно използвано природно „лекарство“, за което много хора не знаят – етерично масло от риган.
То е много мощно и може да съперничи на антибиотиците, когато става въпрос за лечение или предотвратяване на различни инфекции. Наред с това се отличава с антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства.
В допълнение към това, етеричното масло от риган е малко вероятно да причини много от вредните странични ефекти от на антибиотиците като повишен риск от антибиотична резистентност, влошено чревно здраве поради унищожаване на полезните пробиотични бактерии, намалена абсорбция на витамини и увреждане на лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Ако заместите антибиотика с масло от риган обаче, ще избегнете всички гореспоменати симптоми. Маслото от риган съдържа две мощни съединения, наречени карвакрол и тимол, и двете от които са показали в проучвания, че имат силни антибактериални и противогъбични свойства.

Маслото от риган се произвежда предимно от карвакрол, но проучванията показват, че листата на растението съдържат различни антиоксидантни съединения, като феноли, тритерпени, розмаринова киселина, урсолова киселина и олеанолова киселина.
Заради тези съставки маслото от риган може да помогне при различни проблеми като:
Гъбички на краката или ноктите на краката
Чести настинки
Гингивит
Болки в ушите или зъбите
Храносмилателни проблеми, като киселини и бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO)
Бактериални инфекции
Паразити
Вируси
Възпаление
Алергии
Тумори
Лошо храносмилане
Кандида

При висок холестерол

Как да използвате
Маслото от риган може да се използва локално, дифузирано или да се приема вътрешно (само ако е 100 %терапевтично масло).
Преди да използвате етерично масло от риган върху кожата, винаги го смесвайте с базово масло като кокосово или масло от жожоба. Това помага за намаляване на риска от дразнене и нежелани реакции чрез разреждане на маслото.
За да го използвате локално, смесете три капки неразредено масло от риган с малко количество от базовото масло и след това нанесете локално, като втривате в кожата върху засегнатата област.
Естествен антибиотик: Разредете го с базово масло и го нанесете локално върху стъпалата на краката си или го приемайте вътрешно за 10 дни.
При кандида и гъбичен свръхрастеж: За гъбички на ноктите на ноктите можете да си направите домашен противогъбичен препарат. Смесете 5 к риган с 5 мл. кокосово масло и капете в основата на нокътя. За вътрешна употреба приемайте 2 до 4 капки два пъти дневно до 10 дни.
Борба с пневмонията и бронхит: При външни инфекции нанесете 2 до 3 разредени капки върху засегнатата област. За да предотвратите вътрешен свръхрастеж, пийте 2 до 4 капки два пъти дневно до 10 дни.
При инфекция със стафилокок: Смесете 3 капки масло от риган с малко зехтон в капсула. Вземете го два пъти дневно до 10 дни.
Борба с чревните паразити: Приемайте вътрешно масло от риган до 10 дни.
За премахването на брадавици: Локално като разреждате с базово масло.
Почистете плесента от дома: Добавете 5 до 7 капки към домашен почистващ препарат с масло от чаено дърво и лавандула.

Приемът на етерично масло от риган вътрешно трябва да бъде за максимум 10 дни в повечето случаи, защото е много силно. Когато приемате вътрешно масло от риган, то винаги трябва да се разрежда с вода или да се смесва с кокосово масло.
Препоръчително е да комбинирате масло от риган със зехтин в капсула, за да избегнете изгаряне на гърлото. За да предотвратите кожни реакции от нанасянето на масло от риган, направете тест за чувствителност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *