4-те най-добри етерични масла при изгаряния на кожата

Раните от изгаряне са сред най-болезнените и неприятни, а често остават белези за цял живот. Те могат да бъдат причинени от:
– пламък,
– студени изгаряния (измръзване),
– слънчево изгаряне,
– химически изгаряния (от разтворители или киселини),
– от електричество
По същество изгарянията се делят на няколко вида:
– от първа степен (леки изгаряния) засягат само горния или външния слой на кожата. Обикновено изпитвате болка и зачервяване, но няма мехури или трайни увреждания.
 от втора степен засягат както външния слой, така и слоя отдолу (дермата). При тези изгаряния кожата е яркочервена и подута кожа, може да изглежда блестяща или мокра. Обикновено се появяват мехури.
– от трета степен унищожават цели два слоя на кожата и могат да бъдат черни или кафяви, или дори бели. Този тип тежко изгаряне обикновено включва малка болка поради увреждане на нервите и изисква спешна медицинска помощ. Въпреки че съществуват ефективни домашни средства за лечение на леки изгаряния, всичко по-сериозно ще се нуждае от медицински съвет и наблюдение, за да се гарантира правилното лечение и да се предотврати инфекция или усложнения.

Що се отнася до естествените възможности за леки изгаряния, етеричните масла са ефективна опция с голям лечебен потенциал, което се дължи на техните противовъзпалителни, антибактериални и антисептични свойства.

Масла като лавандула и лайка са достатъчно нежни, за да се използват върху бебета и деца, при условие че са на възраст над шест месеца.


Ето кои са 4-те най-добри етерични масла за облекчаване на изгарянията и заздравяване на кожата:

Етеричното масло от лавандула е мощно средство за облекчаване на болката с антисептични и антибактериални свойства. То помага да поддържате изгорената кожа чиста и намалява риска от инфекция. Основните му активни компоненти, линалоол и линалилацетат, могат да намалят възпалението и да ускорят зарастването на рани, като същевременно намаляват белезите. Етеричното масло от лавандула е нежно за най-чувствителните типове кожа.
Тъй като ментовото етерично масло действа като местна упойка, то е добър избор за облекчаване на болката. Има противовъзпалителни свойства и благодарение на основното си активно съединение, ментол, предлага усещане за охлаждане, което може да бъде успокояващо при изгаряния. Освен това е антимикробно, антибактериално и антисептично.
Масло от лайка
Маслото от лайка успокоява кожата и помага за намаляване на зачервяването и подуването, защото е противовъзпалително. Той е достатъчно нежен за най-чувствителните типове кожа и може да помогне за заздравяването и подхранването на кожните клетки, докато се регенерират, да помогне за намаляване на болката, като същевременно ускори лечебния процес.
То е мощен антисептик и антимикробно средство и може да поддържа зоната на изгаряне чиста. Помага за ускоряване на зарастването на рани и може да помогне за свеждане до минимум на появата на белези. Чаеното дърво е силно и никога не трябва да се прилага директно върху кожата, без да се разрежда с базово масло. Може да раздразни чувствителните типове кожа.
Други етерични масла, които могат да бъдат полезни за лечение на изгаряне, са:
 тамян
– хелихризум
– здравец
– риган

Не забравяйте да проучите противопоказанията и дозировката за всяко етерично масло, преди да го използвате върху себе си или децата. Някои етерични масла не са препоръчителни за бременни и кърмещи майки, както и за бебета и малки деца.

– Когато се използват внимателно, етеричните масла нямат почти никакви странични ефекти. Винаги избирайте 100% сертифицирано органично, неразредено, чисто етерично масло, защото това гарантира, че получавате най-добрите лечебни ползи.
– Когато локално използвате етерични масла, като например при изгаряния на кожата, винаги ги разреждайте с масло носител.
– Не нанасяйте чисти масла директно върху наранена кожа; това може да причини дразнене на кожата и потенциални нежелани реакции, особено ако имате чувствителна кожа.
– За възрастни се придържайте към 2-3 капки масло на 1 чаена лъжичка носещо масло. Винаги правете тест върху незасегната област, преди локално да приложите масло върху изгаряния или ранена кожа.

– Въпреки че етеричните масла могат да помогнат за лечение на леки изгаряния, всичко по-сериозно ще се нуждае от медицинска помощ, за да се предотвратят инфекции или усложнения. Как да използвам EO за изгаряния Най-добрият начин да използвате EO за изгаряния е да се прилага локално.

 

А ето и една рецепта за успокояващ спрей за лечение на изгаряния:
– 1/2 чаша гел или сок от алое вера
– 1 супена лъжица ябълков оцет
– 2 супени лъжици фракционирано кокосово масло или друго базово масло
– 1 супена лъжица масло от витамин Е
– 4 капки лавандулово масло
– 4 капки масло от лайка
– 4 капки мента
– 4 капки масло от чаено дърво
Смесете всички съставки в стъклена спрей бутилка, най-добре от тъмно стъкло. Пръскайте върху засегнатата област поне два пъти дневно, най-добре по 4-5 пъти на ден за най-добри резултати. Дръжте в хладилника. Прохладата от хладилника и ментата могат да осигурят допълнително облекчение.
Безопасна за деца версия: 6-24 месеца:
Намалете капките на етеричните масла наполовина и не слагайте мента – 2 капки лавандула, 2 капки лайка, 2 капки чаено дърво
За деца от 2-6 години – не слагайте масло от мента, запазете капките от оригиналната рецепта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *