Чудните свойства на масло от черен кимион

Маслото от семена на черен кимион не е ново, но напоследък нашумя като едно доста широкоспектърно средство – от поддържане на теглото до болки в ставите.

To се отличава с кехлибарен цвят, който идва от малки черни семена от цъфтящото растение Nigella sativa, произхождащо от Югозападна Азия и използвано в Близкия изток, Африка и Източна Европа.

Но какво прави маслото от тези малки семенца толкова добро? На първо място това е наличието на омега 3-,6- и 9 есенциални мастни киселини и понижаващи холестерола растителни съединения, наречени фитостероли. Но по-голямата част от терапевтичните му предимства са свързани с особено мощно активно съединение, наречено тимохинон (TQ) – антиоксидант с противовъзпалителни, антиалергични и имуноподдържащи свойства.

Ето 4 ползи от маслото от семена на черен кимион.

1. Подпомага храносмилателното здраве.

Един от най-старите традиционни употреби на черни кимион е да насърчи цялостното здравето на храносмилателната система, с тинктури на семената често се използват за храносмилане и подуване на корема, загуба на апетит и диария.

2. За здравата кожа и коса.
Легенда разказва, че тайната на Клеопатра за сияйна кожа всъщност е в масло от кимион! Проучване установява, че прилагането на лосион от 10% масло от черни семена значително и положително повлиява акнето след два месеца, благодарение на неговите противовъзпалителни свойства.

Други изследвания установяват, че локалното приложение масло от черни семена ускорява зарастването на рани, което може да помогне за намаляване на дефектите и белезите.

3. Бори се със сезонните алергии.

Маслото от черни семена може да помогне за справяне със симптомите на сезонни алергии. В едно проучване, цитирано от pubmed, пациентите с алергичен ринит (или сенна хрема ), които ежедневно са получавали масло от черни семена, са имали положително въздействие при назална конгестия, сърбеж в носа, хрема и пристъпи на кихане в рамките на първите две седмици от лечението. Тези резултати вероятно се дължат на факта, че тимохинонът действа като антихистамин.

4. Успокоява болките в ставите.

Маслото от семена на черен кимион може да помогне за успокояване на болки в ставите. В едно проучване жените с болки в ставите, на които е прилагана доза от 500 mg масло от черен семен два пъти дневно, са имали положително въздействие върху подути стави и сутрешна скованост на ставите. Друго повече скорошно проучване установи, че жените, приемали маслото, са имали по-ниски кръвни нива на някои възпалителни маркери, включително С-реактивен протеин.

Какво масло да търсите?

Изберете масло, което е студено пресовано, тъй като другите методи за извличане обикновено включват висока топлина, която може да увреди полезните съединения и мастните киселини в маслото.
Изберете органично масло от черни семена, което ще гарантира, че получавате продукт без остатъци от пестициди (или много ниски).
Избягвайте продуктите от масло от черни семена, които съдържат множество съставки и добавки. Нужно ви е само едно: 100% масло от семена от черен кимион.
Изберете масло, което се предлага в тъмна бутилка, което ще помогне за предотвратяване на гранясване.
Локално, маслото от черни семена може да се комбинира с лосиони, шампоани или носещи масла (като масло от жожоба, шипка, арган и авокадо) и да се прилага върху кожата или скалпа. Прости нанесете няколко капки върху чиста кожа и разнесете с масажни движения.
Масло от черен кимион може да намерите и в нашия онлайн магазин.
Съставът му е INCI: Nigella sativa seed (черен кимион) Oil*; Био сертифициран състав,
100% чисто и високо качествено базово масло, студено пресовано

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *