5-те най-добри етерични масла за имунната система през зимата

През зимните месеци тялото ни има нужда от малко повече внимание, за да подсилим имунната система. Все пак тя е един от основните двигатели, които ни пазят, така че да бъдем щастливи и здрави.

Защо сме по-уязвими през зимата? Изследвания от Йейл показват, че причината имунната ни система да е по-уязвима през зимата е, че студът отслабва първата линия на имунната защита – на носа. Способността на имунните клетки да извършват апоптоза (самоунищожение, за да се предотврати разпространението на вируса в други клетки) е компрометирана, правейки имунните клетки податливи от нахлуването на микроби.

Липсата на витамин D, поради по-малкото излагане на слънце, също играе важен фактор. Витамин D има много ползи за здравето, но е от съществено значение, когато става въпрос за добре функционираща имунна система. Нашите клетки убийци или Т-клетки (клетки, които активно търсят вредни патогени за унищожаване в кръвния поток) се нуждаят от витамин D, за да се активират. Ако има недостиг на витамин D, ефективността на адаптивната имунна система се потиска.

Има различни фактори, които определят колко добре функционира собствения ни защитен механизъм. Колкото и здравословно да живеете, естествено е имунната система да е отслабена в даден момент. Фактори като стрес, сън, диета и упражнения влияят върху жизнеността на вашата имунна система. Следването на диета в съчетание със 7 до 8 часа сън и достатъчно упражнения е част от правилния път, който трябва да следвате.

За щастие терапевтичните свойства на етеричните масла могат да помогнат за укрепване на имунната система и да бъдат в подкрепа на телата ни.

Как работи имунната система

Имунната система е нашата първа защита, която ни предпазва от вируси, болести и патогени, навлизащи в тялото ни. Ако някакви вредни организми са намерили път в кръвта ни, антителата атакуват натрапниците и изчистват нашествениците.

Имунната система се активира, когато се натъкне на нещо, което не разпознава като свое. Първата линия на защита е неспецифичната имунна система, или вродена, и действа като обща защита за борба с микробите, навлизащи през лигавиците на кожата. Втората защитна система е специфичната или адаптивна имунна система, където тя открива, атакува и неутрализира вредните патогени.

Как етеричните масла укрепват имунната система

Етеричните масла съдържат съединения, които имат фармакологични свойства –  въглехидрати, етери, алкохоли, алдехиди и кетони. Те са причината етеричните масла да имат специфичен аромат и биологични свойства, да укрепят имунната система, или да унищожат вредните бактерии и вируси.

Всички етерични масла имат антибактериални, антивирусни и антисептични свойства до известна степен, но някои имат повече от едното или от другото. В зависимост от характеристиките си, етеричните масла могат да се борят с вирусите, да пречистват въздуха, да облекчават грипоподобните симптоми и да облекчават по време на заболяване.

Освен биологичните фактори, етеричните масла имат и психологическа полза. Например масла като лавандула и розмарин, насърчават релаксацията, намаляват нивата на стрес (кортизол). Хормонът кортизол понижава защитните механизми на имунната система, намалява нивата на лимфоцитите и компрометира растежа на Т-клетките. Ароматерапията може да помогне за облекчаване на напрежението и стреса, а изследванията показват, че вдишването на етерични масла от лавандула и розмарин намалява нивата на кортизол, като по този начин засилва имунната система.

 

5 – те най-добри етерични масла за имунната система

Въпреки че етеричните масла могат да имат благоприятен ефект през цялата година, тези пет заради са особено ценни заради техните специфични качества на имунната система. Етеричните масла могат да се използват по различни начини, но тук се фокусираме върху вдишването.

Евкалипт 

Евкалиптът е добре известен със своя освежаващ аромат, почистващи свойства и подкрепа при облекчаване на респираторни заболявания. Съдържа висок процент на 1,8-цинеол, обикновено между 60-90%. След вдишване изследванията показват, че подпомага здравето и функционирането на моноцитите и производството на Т-клетки.

Евкалиптовото масло също има антибактериални ефекти върху инфекциозните бактерии в горните дихателни пътища, включително тези, причиняващи грип и стрептокок. Неговият аромат също така отварят дихателните пътища и отпушват синусите и успокояват болезнената кашлица. Благодарение на своите силни антисептични и противовъзпалителни свойства, той укрепва имунната система и ободрява тялото.

Лимон

Етерично масло от лимон повдига настроението, облекчава симптомите на тревожност и депресия. Освен това етеричното масло от лимон има силни антибактериални и антиоксидантни качества, които правят чудеса за имунната система и енергийните нива. То е свързано и с повишеното производство на лимфоцити, основният тип имунни клетки на тялото.

Розмарин

Етеричното масло от розмарин има мощни антибактериални свойства, които помагат за защита на тялото. Подобно на маслото от евкалипт, етеричното масло от розмарин има положителен ефект върху  дихателните пътища, което се дължи на високия процент 1,8-цинеол.

Маслото има общоукрепващи качества, засилващи имунната система поради своите психологически ползи. Изследванията показват, че розмаринът подобрява концентрацията, намалява на нивата на кортизол и по този начин повишава силата на вашата имунна система.

Чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво се бори с инфекциите и инхибира вредните бактерии. С мощни антибактериални и противогъбични качества, то е забележителен имуностимулатор. Например изследванията показват, че неговите значително потиснати протеини са свързани с възпалителен отговор.

Карамфил

Етеричното масло от карамфил е едно от най-силните антибактериални етерични масла. Високият му процент евгенол, обикновено между 70-76%, поддържа силни антимикробни и противогъбични свойства, които пречистват вредните молекули от въздуха. Предполага се, че етеричното масло от карамфил насърчава регенерацията на специфични клетки и протеини, свързани с имунната система и възпалението.

Как да използвате тези масла

Създайте своята смес за укрепване на имунитета от тези 5 масла. Смесете в малка стъклена бутилка

Лимон 60 капки

Евкалипт глобулус 20 капки

Чаено дърво 10 капки

Розмарин 8 капки

Карамфил 5 капки

Размесете добре. Използвайте между 2 и 5 капки във вашия аромадифузер и се насладете на терапевтичните качества на етеричните масла.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *