Спрете мускулната болка с етерични масла

През последното десетилетие бяха публикувани различни проучвания за етеричните масла и техните ползи, както и доказателства, че тяхната ароматната и локална употреба може да помогне за намаляване на болката в тялото.

Всъщност има специфични етерични масла, за които се смята, че могат да намалят мускулната болка. Те могат да облекачат дискомфорта, помагат при възпаление, имат загряващо или охлаждащо действие.

Ето кои са те:

1. Етерично масло от мента

Етеричното масло от мента е чудесно средство за подобряване на настроението и паметта, но знаете ли, че това етерично масло може да се използва и при мускулни болки? В проучване, проведено в Journal of Prolotherapy, учени са изследвали няколко етерични масла и тяхното въздействие върху болката. Установено е, че етеричното масло от мента може да има положителен ефект върху болката в тялото, включително и мускулната.

2. Етерично масло от розмарин

Етеричното масло от розмарин може да помогне за стимулиране на мускулите и други части на тялото. По-специално, той е чудесен при навяхвания и възпаления, което се дължи на неговите противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на напрежението и мускулно-скелетната болка.

3. Етерично масло от черен пипер

Етеричното масло от черен пипер се използва в много масажни масла. То е чудесно за намаляване на болката и възпалението в различни на тялото, създава приятен затоплящ ефект, когато се втрива в кожата.

Въпреки че изследователите са изследвали само болки в мускулите, разположени във врата, резултатите са обещаващи. Когато се прилага върху трапецовидния мускул и други близки мускули на врата, болката е намаляла значително.

4. Етерично масло от лайка

Лайката е успокояващо етерично масло, което може да помогне за сън и релаксация. Освен това може да помогне за намаляване на мускулната болка. Поради своите противовъзпалителни свойства и способността си да намалява мускулните спазми, лайката е идеалното етерично масло.

5. Етерично масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула е добре известно със способността си да намалява болката в тялото по няколко начина – локално и ароматно.

И в клинично проучване е установено, че етеричното масло от лавандула може да намали мускулната болка и болезнеността конкретно. То също намалява болката при главоболие, което може да доведе до допълнително облекчаване на дискомфорта в гърба и мускулите.

6. Етерично масло от евкалипт

Евкалиптовото масло има приятен охлаждащ ефект върху мускулите, което може да помогне при болка и болезненост. Според мета анализ на евкалипт е установено, че мускулната болка може да бъде намалена, когато евкалиптът се използва локално или ароматно.

7. Етерично масло Копайба

Етеричното масло Копайба е естествено болкоуспокояващо средство, което може да се използва при болки в ставите и мускулите. Проучване установява, че то е толкова ефективно, колкото ибупрофен за облекчаване на симптомите на артрит, което го прави чудесна алтернатива на лекарствата без рецепта.

8. Етерично масло от лимонена трева

Етеричното масло от лимонена трева е чудесен вариант за тези, които страдат от хронична болка, като ревматоиден артрит . Лимонената трева може да се използва за ароматерапия или локално приложение, за да помогне за облекчаване на симптомите на болка и възпаление.


Как да използвате етерични масла за облекчаване на мускулната болка

Локално – нанесете едно или комбинация с базово масло с лек масаж

Топла вана с етерични масла– смесете няколко капки от избраното от вас етерично масло с масло-носител, кастилски сапун или растителен глицерин и след това добавете във водата за баня.

Използвайте дифузер с вашето етерично масло

И накрая, етеричните масла за мускулни болки могат да се използват и с дифузер. Редица проучвания показват, че миризмата на етерични масла може да помогне за намаляване на дискомфорта. Това включва намаляване на мускулното напрежение, болезненост и болка. Вдишването на някои от гореспоменатите етерични масла може значително да намали нивата на болка. Така че, опитайте и тази опция!

Ето и няколко рецепти, които ще ви бъдат от полза:

Охлаждащ компрес за облекчаване на болката

Прилагането на ледено студен компрес с масла носи облекчение на възпалените и болезнени мускули. Охлаждащите компреси действат добре и при натъртвания, ужилвания и ухапвания от насекоми, главоболие, подуване и други наранявания.

3 капки масло от лимонена трева

3 капки масло от лавандула

1 чаена лъжичка масло от жожоба

Кърпа или кърпа

Купа със студена вода

Ледени кубчета

Начин на употреба: Напълнете купата със студена вода и кубчета лед. Смесете 1 чаена лъжичка масло от жожоба и капки етерично масло. Добавете маслена смес в купата с вода и лед. Накиснете кърпата в купата и изстискайте излишната вода.Поставете компрес върху зоната на дискомфорт. Оставете на място, докато достигне телесната температура.

Масажен крем

12 капки етерично масло от лавандула

8 капки етерично масло от розмарин

4 капки черен пипер

1/4 чаша масло от сладък бадем

стъклена бутилка (капкомер или бутилка с помпа)

Начин на употреба: Смесете всички съставки заедно в стъклена бутилка. За да използвате, втрийте масажното масло в зоните на дискомфорт и оставете да попие в кожата.

Рол он за облекчаване на мускулното напрежение

5 капки етерично масло Copaiba

3 капки етерично масло от лавандула

2 капки етерично масло от римска лайка

2 чаени лъжички масло от жожоба

10 мл стъклена рол он бутилка

Смесете масла в бутилка и напълнете останалата част от бутилката с масло от жожоба (или любимо базово масло).

Смес за дифузер за облекчаване на болката

3 капки мента

2 капки евкалипт

2 капки бергамот

Добавете етерични масла към вашия дифузер за ароматерапия с 200-300 мл вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *