Eтерични масла за зъбобол

Зъбоболът е нещо, което никой не иска да изпитва и ако досега не ви се е случвал, сте щастливци. Когато те боли зъб търсиш какви ли не начини за справяне с болката, но накрая често стигаме до болкоуспокояващите. Дали обаче те са винаги решение? Не съвсем!

Погледнете към етеричните масла за зъбобол. Етеричните масла могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката, а също така могат да убият бактериите. Днес  ще разгледаме някои от най-добрите етерични масла за облекчаване на зъбобол и как да използвате тези масла правилно, за да извлечете максимална полза.

Устната хигиена  е задължителна за доброто здраве. Скорошни проучвания установиха дори, че може да има връзка между оралното здраве и здравето на сърцето.

Но да се върнем на зъбобола. Какво го причинява?

Сред възможните причини са:

Кариеси

Открит корен

Болен зъб

Повредена коронка

Възпаление на венците

Инфекция на синусите

Етеричните масла могат да помогнат при дискомфорта и да облекчат болката, докато стигнете до зъболекаря, но те не трябва да са дългосрочно решение за зъбна болка. Болката е знак, че може да има голям проблем и най-добре е да разберете причината, за да я премахнете.

Етерични масла за зъбобол

Етеричните масла могат са чудесни и естествени средства за облекчаване на болката, намаляване на възпалението и борба с инфекцията. Има различни етерични масла, които може да опитате. Такива са:

Етерично масло от карамфил

Етерично масло от мента

Масло от чаено дърво

Етерично масло от канела

Масло от тамян

Етерично масло от смирна

Масло от лавандула

Етерично масло от мащерка

Моите лични фаворити са масло от карамфил и масло от мента.

Карамфиловото масло е едно от най-ефективните етерични масла. То е супер силен антиоксидант и мощно средство за защита, тъй като има определени антибактериални свойства и по този начин може да инхибира растежа на бактериите в устата. Освен това е ефективен естествен дезинфектант.

Карамфиловото масло съдържа евгенол, химична съставка, която има антисептични и аналгетични свойства. То дава изтръпващ ефект, който може да облекчи дискомфорта и зъбната болка, затова е често срещана съставка въе вода за уста, паста за зъби и други препарати за устна хигиена.

Карамфиловото масло е известно като едно от най-добрите средства при зъбобол. Освен маслото от карамфил, можете да дъвчете и изсушена пъпка от карамфил, която също е ефективен домашен лек срещу зъбобол.

Масло от мента за зъбобол

Маслото от мента е друго ефективно етерично масло, което се използва често при болка в устата. Съдържа ментол, химическа съставка, която може да намали болезнеността на зъбите и възпалението.

Когато зъбоболът продължи известно време, може да причини главоболие, а маслото от мента е изключително полезно и за това.

Как да използвате етерични масла за зъбобол

На първо място – използвайте само чисти етерични масла. Ако се появи дразнене, трябва да спрете употребата. Ето няколко начина, по които можете да използвате етерични масла за зъбите:

  1. Директно върху зъбите и венците

Най-добре е първо да разредите етеричното масло, което включва нанасяне във вътрешността на устата си. Можете да направите това, като смесите капка етерично масло в малка част от необработено или фракционирано кокосово масло. Нанесете малко количество от сместа върху засегнатата област (възпален зъб и околните венци) с помощта на памучен тампон или върха на пръста.

Карамфиловото масло винаги е първият ми избор, когато става въпрос за болка, то не само облекчава дискомфорта, като обезболява, но и намалява възпалението.

  1. Вдишайте аромата

В някои случаи може да използвате ароматерапия, когато лекувате болка. Вдишването на аромата на масла като лавандула и лайка може да ви отпусне, да облекчи напрежението и дори болката.

  1. Локално върху кожата

Можете да нанесете етерични масла по линията на челюстта на страната, която боли. Това е друг ефективен начин за използване на тези масла, защото кожата може да абсорбира маслото и неговите терапевтични съединения. Бъдете внимателни с карамфил, канела, мащерка и други горещи масла, тъй като те трябва да се разредят добре, за да се предотврати дразнене на кожата.

Студен компрес с лед могат да помогнат за облекчаване на зъбната болка, особено ако зъбобол се дължи на нараняване или подуване на венците.

Можете също така да правите различни смеси и смеси с етерични масла, наистина е въпрос на предпочитание. Ето няколко рецепти с етерични масла за зъбобол.

Балсам за зъби от карамфил

1 чаена лъжичка кокосово масло

2 капки масло от карамфил

2 капки етерично масло от тамян

Малък стъклен буркан

Начин на употреба: смесете всички съставки в буркана и разбъркайте. Използвайте памучен тампон за нанасяне.

 Рол он смес при болка

2 капки мента

2 капки лавандула

Масло от жожоба

10 ml ролон  бутилка

Начин на употреба: Смесете етеричните масла и напълнете останалата част от бутилката с масло от жожоба. Нанесете върху челюстта от външната страна на устата.

Ако болката излезе извън контрол или не отшуми, задължително потърсете зъболекар. Етеричните масла са ефективно домашно лекарство за зъбобол, което можете да използвате, за да се отървете от възпаление, дискомфорт и болка, но не лекуват!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *