Най-добрите етерични масла при слънчево изгаряне

В разгара на лятото сме, все повече се задържаме на открито, отивайки в планината или на  плажа, не слагаме достатъчно слънцезащитен крем и резултатът е….изгаряне. истината е, че твърде многото излагане на ултравиолетова слънчева светлина може да надвие имунната система на тялото, което води до това парещо, болезнено и неприятно усещане. За щастие има няколко етерични масла, които намаляват симптомите на слънчево изгаряне и подпомагат заздравяването на кожата.

  1. Витамин Е

    Всъщност това не е етерично масло, но според редица проучвания витамин Е може да намали риска от слънчево изгаряне, защото действа като антиоксидант, абсорбира UV лъчите и спомага за удебеляване на най-външния слой на кожата.

Доказано е също, че етеричното масло от витамин Е помага за подобряване на способността на кожата да поддържа влага и намалява възпалението .

  1. Етерично масло от мента

Ментата съдържа няколко активни съставки с известни ползи за здравето, най-мощният е ментолът.

Сред предимствата на ментола са неговите противовъзпалително, антибактериално, противогъбично действие, както и фактът, че е антисептик.

  1. Етерично масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула е с противовъзпалително действие и може да намали зачервяването и подуването. Екстрактите от растението лавандула ( Lavandula officinalis ) имат най-малко седем активни съставки, за които е известно, че насърчават регенерацията на кожата и повишават имунната функция.

Етеричното масло от лавандула има антибактериално и противогъбично действие, помага за намаляване на симптомите на болка, зачервяване и подуване, като същевременно намалява риска от инфекция.

  1. Етерично масло от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво ( Melaleuca alternifolia ) се използва като лек за различни здравословни проблеми, включително повечето кожни заболявания. Активните съставки в маслото от чаено дърво имат противовъзпалително, имунимодулатурно, антибактериално, противогъбично, антивирусно действие.

  1. Етерично масло от здравец/ гераниум

Маслото от здравец също е доказано полезно като успокоително и тонизиращо нервите средство, така че може да осигури още по-мощно облекчаване на болката при слънчево изгаряне.

  1. Етерично масло от лайка

Римската лайка се използва от векове като билково лекарство за многократна употреба поради нейните успокояващи свойства. С повече от 10 активни съставки, които имат известни ползи за здравето, маслото от лайка има установени противовъзпалителни свойства. Доказано е, че насърчава заздравяването на рани.

Етеричното масло от лайка се счита за основно билково лекарство и се използва за широк спектър от кожни заболявания, включително циреи , слънчево изгаряне и псориазис.

  1. Етерично масло от евкалипт

Етеричното масло от евкалипт може да помогне при възстановяване от слънчево изгаряне, има антипролиферативно или противораково действие, като предотвратяват разпространението на ракови клетки.

Как да използвате:

Разредете етерично масло 1 или комбинация от няколко (20-25 капки) на 30 мл. базово масло (кокос, бадем, жожоба) и нанесете върху зачервената кожа.

Може да направите студен компрес с кърпа с ледена вода, върху която има накапани няколко капки от маслото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *