Топ 10 масла за емоционално здраве

Емоционалното ни здраве пряко влияе на това как се чувстваме и определя деня ни по един или друг начин. Емоционалният дистрес се отразява като цяло на качеството ни на живот, на това как се чувстваме и как възприемаме ежедневните задачи, върху това как вземаме решения, как комуникираме с другите и как реагираме на събитията в живота ти. Изобщо всичко – стрес, тревожни чувства, промени във времето и множество емоции могат да повлияят негативно на настроението ни. Редица проучвания дори показват отрицателна връзка между използването на смартфони и психичното здраве. Затова, без значение какво ни притеснява, важно е да намерим инструменти и методи, с които да противодействие на негативните емоции – в противен случай това може сериозно да повлияе на качеството ни на живот.

Благодарение на своите терапевтични качества и аромати, качествените етерични масла са мощен инструмент, с който можем да подпомогнем емоционалното здраве, насърчават усещането за спокойствие и благополучие. Всяко етерично масло има свой уникален химичен профил, но много определени могат да бъдат категоризирани като емоционални, притежаващи повишаващи настроението или успокояващи свойства.

И така в тези трудни времена всеки има нужда от нещо, което ще повдигне духа му, ще го накара да се усмихне и да посрещне по – леко предизивкателствата на деня.

Вижте 10 от най-добри етерични масла за емоционално здраве:

Див портокал
Енергизиращият, ревитализиращ аромат на етеричното масло от див портокал ще ви даде енергия в един изпълнен със стрес ден. Дивият портокал има освежаващ аромат, който ще внесе усещане за радост и изобилие. Затова, следващият път, когато ви трябва малко тонус, просто вдишайте малко див портокал и той ще се превърне в бъде стимул за деня ви.

Citrus Bliss ®
Тази смес обединява седем цитрусови масла, които насърчават позитивно настроение и създават една по – спокойна и блажена среда. Комбинацията на аромати на див портокал, лимон, грейпфрут, мандарина, бергамот и клементина, спомага за повдигане на настроението и духа.

Cheer ®
Като част от системата за емоционална ароматерапия на doTERRA Cheer ® помага за насърчаване на усещането за оптимизъм. Когато изпитвате негативни емоции, които ви потискат, свежият аромат на doTERRA Cheer ще ви донесе усещане за бодрост и щастие.

Elevation
Както подсказва името, Elevation е ободряваща смес от етерични маслa, създадена, за да повдигне настроението. С уникална комбинация на мандарина, иланг иланг, лавандула и други, Elevation дава усещане за увереност и намалява чувството на стрес.

Motivate ®
Перфектна смес от цитрусови и ментови масла като люта мента, Клементина, босилек, маточина, блендът Motivate насърчава усещането за увереност, смелост и вяра. Това е мощно масло противодействa на негативните емоции при чувства като съмнение, песимизъм и цинизъм,помага да останете мотивирани и щастливи от живота.

Маточина
Със свеж, цитрусов аромат, маслото от маточина е полезно за успокояване на напрежението и нервите, насърчавайки чувството за релаксация, повишава на настроението. Следващият път, когато искате да се освежите, да се отърсите от лошите мисли или да успокоите чувствата на нервност, помиришете бутилка маточина.

Лавандула
Известно със своите успокояващи и релаксиращи свойства, много хора използват лавандуловото масло, за да стимулират емоционалното здраве, защото насърчава усещането за спокойствие, облекчава нервността и напрежението. Някои проучвания предполагат, че химичните свойства на лавандулата могат да я направят полезна за намаляване на тъжните чувства .

Peace ®
Toва е още една много мотивираща и любима на много хора смес – комбинация от успокояващи етерични масла като ветивер, лавандула, иланг-иланг, Тамя , и градински чай. Peace на doTERRA насърчава чувствата за успокоение и удовлетворение, като противодейства на тревожните и страшни емоции.

Balance ®
Тази заземяваща смес дава релаксация за цялото тяло, като същевременно насърчава чувството за баланс и спокойствие. doTERRA Balance е идеалното масло за тези, които искат да намалят стреса, да облекчат тревожните чувства и да създадат спокойна обстановка.

PastTense ®
Когато става въпрос за успокояващи емоции, ментовите и билковите тонове на PastTense работят, за да осигурят заземяване и балансирани емоции. Past Tense помага за намаляване на стреса и тревожните чувства, тъй като в него има етерични масла, които са известни с успокояващото си въздействие както върху ума и върху тялото.

Как да използвате тези масла:

  • Масажирайте на тила
  • Разтрийте от вътрешната страна на лакътя
  • Използвайте в дифузер
  • Нанесете капка върху дланите и вдишайте
  • Втрийте в китките и се наслаждавайте на аромата през целия ден

Намерете какво работи за вас

Не забравяйте, че етеричните масла действат различно за всеки. Тъй като всяко масло има сложен химически състав и ароматите взаимодействат с тази част от мозъка, която съхранява спомени и преживявания, често двама души няма да усетят действието на едно етерично масло по еднакъв начин. Важно е да запомните, че масло, което успокоява или повдига духа на един, може да няма същия ефект върху вас.
За да откриете точното за вас, помиришете няколко масла със затворени очи и почувствайте кое от тях наистина харесвате. Поемайки аромата на маслото, е по-лесно да откриете кое наистина ви помага.

Вместо да използвате етерични масла спорадично, когато искате да повдигнете настроението си, използвайте малки количества по-редовно. Някои хора се оплакват, че не изпитват ползите от етеричните масла за емоционалното здраве, но еднократното приложение не винаги е гаранция за промяна в настроението.

Етеричните масла са само един ресурс за насърчаване на доброто емоционално здраве. Други здравословни навици като качествен сън, здравословна диета, редовни упражнения и повече време навън на слънце са важна част от това да се чувствате емоционално здрави.

Източник: www.doterra.com/US/en/blog/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *